Prăznuirea prorocului care aduce ploaia
Credincioşii ortodocşi prăznuiesc astăzi pe marele prooroc Ilie Tesviteanul, în aproape fiecare protopopiat din ţară existând biserici închinate slăvitului prooroc. Cunoscut în popor drept cel care aduce şi opreşte ploaia, sfântul este rugat în mai multe zone să oprească stăvilarele cerului pentru a opri ploile care au făcut mari probleme în ţară în ultima vreme.
În Arhiepiscopia Bucureştilor sunt 13 biserici ridicate în cinstea Măritului Prooroc. În marea majoritate a bisericilor au fost oficiate ieri seară slujba Privegherii şi Acatistul Sfântului, iar astăzi, este săvârşită Sfânta Liturghie.
Potrivit tradiţiei, la sfârşitul Sfintei Liturghii se va săvârşi slujba Parastasului spre pomenirea ctitorilor sfântului lăcaş.
Praznic la Sfântul Ilie "Rahova"
La Biserica Sfântul Ilie "Rahova" din Capitală, a fost oficiată ieri-seară slujba Privegherii, iar astăzi, Sfânta Liturghie. "Aşteptăm atât credincioşii de la noi din parohie, cât şi din alte parohii să vină la Sfânta Liturghie în cinstea măritului prooroc. După slujba oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi vom oferi şi pachete cu alimente celor nevoiaşi. În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Ilie, patronul nostru spiritual, este un prilej de bucurie şi de aceea îl serbăm aşa cum se cuvine", a explicat părintele paroh Mihai Hau.
Hram la Sfântul Ilie "Gorgani"
Motiv de bucurie este şi pentru credincioşii de la Parohia Sfântul Ilie Gorgani, acolo unde paroh este părintele Silviu Tudose. Şi anul acesta, după slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată şi pomenirea ctitorilor sfântului lăcaş de închinăciune. Şi la Parohia "Înălţarea Sfintei Cruci" din Bucureşti, părintele Ilie Costescu împreună cu enoriaşii organizează hramul "Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul", al doilea hram. Hramul a început cu slujba Privegherii de ieri-seară şi continuă cu slujba Utreniei şi a Sfintei Liturghii de azi, iar la final va avea loc agapa frăţească.
Procesiune la Sinaia
O altă biserică aflată în sărbătoare este Sinaia I, care are drept ocrotitor tot pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Şi aici, slujba a început luni seara, când a fost oficiată Privegherea, urmată de o procesiune cu icoanele Sfântului Prooroc Ilie şi a Sfintei Ana plecând de la Biserica Sfântul Ilie, trecând prin Parcul Dimitrie Ghica şi ajungând iarăşi la biserică. La Sfânta Liturghie de astăzi este aşteptat şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, la final având loc parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaş de rugăciune.
Sărbătoare şi în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
În Iaşi, două biserici din Protopopiatul Iaşi I îşi serbează hramul de Sf. Ilie, respectiv Biserica Talpalari, ctitorie a marelui vistiernic al Moldovei, Iordache Cantacuzino, la jumătatea veacului al XVII-lea, şi biserica cu hramurile "Sf. Ilie", "Sf. Nectarie" şi "Naşterea Maicii Domnului" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun. În Protopopiatul Iaşi 2 îşi serbează hramul parohiile Dancu I, Rediu-Aldei, Ungheni, Şerbeşti, Slobozia şi Vişani. De asemenea, hram este şi la bisericile Sfântul Ilie din Botoşani şi din Târgu Neamţ.
Hramuri în toată ţara
În sărbătoare sunt mai multe biserici şi din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. Una dintre ele este cea din satul Zorile, comuna Adamclisi, ridicată în urmă cu 100 de ani, precum şi la Mănăstirea Histria şi biserica de lemn din Cernavodă, o frumoasă biserică ridicată în stil maramureşean. De sărbătoarea Sf. Ilie, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, oficiază Sfânta Liturghie la Parohia Comăneşti din Protopopiatul Baia de Aramă. De sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Albac, care îşi va prăznui hramul, unde este stareţă stavrofora Ioanichia Gligor.
(Silviu Dascălu, Gheorghiţă Popa, Ioan Buşagă)