Prăznuirea Sfântului Arhidiacon Ștefan la Brașov
În a treia zi de prăznuire a Naşterii Domnului, când este cinstit primul martir al creştinătăţii, Sfântul Arhidiacon Ştefan, credincioşii din Braşov au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Ierarhul a liturghisit în Biserica „Înălţarea Domnului” şi „Soborul Maicii Domnului” din centrul civic al Braşovului. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” din Braşov. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit în cuvântul de învățătură despre praznicul Naşterii Domnului şi despre martiriul Sfântului Arhidiacon Ştefan, moment care a deschis epoca de mărturisire creştină în lumea păgână.
„Acest mucenic, acest mărturisitor, Sfântul Arhidiacon Ştefan, a primit curaj cu cât confruntarea era mai puternică, încât a ajuns să mărturisească faptul că el este slujitorul lui Hristos şi că L-a văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos Care asculta mărturia lui. Acel moment de mărturisire a provocat acţiunea împotriva lui şi acuzatorii l-au omorât cu pietre. În partea finală, în loc să ceară Domnului să-i facă dreptate, pentru că ştia că El reprezintă dreptatea absolută, fiindcă pe Hristos L-a apărat, s-a rugat lui Dumnezeu să nu le socotească lor acest păcat. Observăm o asemănare între mărturia pe care o aduce primul mucenic, jertfa pe care o face el şi jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Este o imitare, o urmare a ceea ce a făcut Mântuitorul Iisus Hristos prin cei care I-au urmat Lui. Ei au suportat cu aceeaşi nădejde trecerea din lumea aceasta în cea de dincolo printr-o jertfă”, a spus ierarhul.
Distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” a fost oferită de ierarh lui Valer Rus, managerul Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov, prefectului judeţului Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, inspectorului de religie din judeţul Braşov, prof. Elena Popa, şi Florenţei Şerban.
Preoţii Ciprian Robu şi Florin Aurelian Antonescu, de la biserica braşoveană, i-au mulţumit ierarhului pentru prezenţa şi în acest an la Braşov în zi de mare praznic. Credincioşii s-au închinat în faţa raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.