Prăznuirea Sfântului Calinic la Frăsinei şi Râmnic
În ziua cinstirii Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la altarul Mănăstirii Frăsinei, în judeţul Vâlcea. Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a liturghisit alături de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnic.
În a patra săptămână a Postului Mare, Arhiepiscopia Râmnicului a găzduit o serie de evenimente religios-culturale dedicate Sfântului Calinic de la Cernica, ocrotitorul Olteniei. În prima parte a zilei, IPS Părinte Irineu a fost prezent la hramul Mănăstirii Frăsinei, unde a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfântului Ierarh, amintind că a revigorat viaţa Bisericii din Oltenia, aducând mult folos duhovnicesc tuturor credincioşilor, preoţilor, monahilor şi monahiilor deopotrivă. La final, IPS Irineu i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi.
Athosul românesc de la Frăsinei
Situată în comuna Muereasca, la 25 km de Râmnicu Vâlcea, Mănăstirea Frăsinei are în componenţă două biserici. Biserica sfântului aşezământ poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului“ şi a fost ctitorită de Sfântul Calinic pe vremea arhieriei sale la Râmnic, între anii 1860 şi 1863. Biserica schitului vechi poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ şi a fost construită de călugării bulgari Ilarion şi Ştefan, în anul 1710. Fiind iniţial realizat din lemn, sfântul lăcaş a fost reconstruit din zid în anii 1762-1763.
Sfântul Calinic a statornicit ca rânduiala vieţii monahale de aici să fie aidoma celei athonite, pe care a cunoscut-o în mod direct în timpul vieţuirii sale ca monah la Cernica. Aici, la Frăsinei, nu se mănâncă nici un fel de carne, decât peşte, iar accesul părţii femeieşti este interzis prin jurământ. Acestea sunt doar câteva motive pentru care, pe drept cuvânt, chinovia Sfântului Calinic de la Frăsinei a fost şi este socotită „Athosul mănăstirilor româneşti“.
Catedrala arhiepiscopală din Râmnic şi-a serbat ctitorul
La Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, Liturghia Darurilor înainte sfinţite a fost oficiată de către PS Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă a luat parte şi IPS Părinte Gherasim. La finalulul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a prezentat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Calinic, evidenţiind personalitatea sa ca Ierarh al Episcopiei Râmnicului Noul Severin. „Sfântul Ierarh Calinic şi cinstirea lui reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Română un model de slujire pentru toţi ierarhii şi pentru tot clerul Bisericii noastre. Este o sărbătoare a neamului românesc pentru că el a odrăslit din fiinţa neamului românesc şi este un mijlocitor înaintea Preasfintei Treimi pentru noi toţi, fiii Bisericii Ortodoxe Române“, a spus Preasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea, cei doi arhierei râmniceni au săvârşit slujba de sfinţire a icoanei de mozaic cu chipul Sfântului Ierarh Calinic, de pe peretele exterior al Catedralei arhiepiscopale.
Catedrala din Râmnic, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi. Edificiul, aşa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868).
Conferinţă duhovnicească în cinstea Sfântului Calinic
Serbarea Sfântului Calinic la Râmnic s-a încheiat cu o conferinţă duhovnicească, susţinută de IPS Irineu în Sala „Iosif Episcopul“ din cadrul Aşezământului pastoral-social „Sfântul Ierarh Calinic“, aflat în incinta Centrului eparhial. Manifestarea, cea de a III-a din rândul prelegerilor duhovniceşti organizate în Postul Mare, a avut ca temă „Sfântul Ierarh Calinic - model de viaţă în Hristos“. Alături de IPS Irineu au mai fost prezenţi şi IPS Gherasim şi PS Emilian Lovişteanul. În cadrul întâlnirii, Mitropolitul Olteniei şi-a exprimat bucuria de a fi prezent în mijlocul Arhiepiscopiei Râmnicului în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Calinic. „Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, am săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite la Mănăstirea Frăsinei, mănăstire ctitorită şi oblăduită de Sfântul Ierarh Calinic. Cu toată obştea mănăstirii ne-am bucurat de aceste momente de reculegere duhovnicească, şi o mare mulţime de credincioşi care au participat la sfintele slujbe, la privegherea de aseară şi astăzi s-au folosit sufleteşte de aceste momente, de acest popas duhovnicesc. Suntem împreună în aceste momente de alese bucurii duhovniceşti şi credem că Sfântul Calinic, pe care îl chemăm întotdeauna să ne fie ajutător şi folositor, ne va face parte de darurile bogate ale Împărăţiei cerurilor“, a conchis IPS Irineu.