Preacinstire adusă Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală
Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului a fost celebrată cu fast liturgic în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului lăcaş de pe Colina Bucuriei.
După citirea pasajului evanghelic rânduit (Luca 10, 38‑42; 11, 27‑28), Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat semnificaţiile sărbătorii şi a explicat motivul pentru care Fecioara Maria se bucură în Biserică de un cult de preacinstire.
„Sărbătorile Bisericii închinate Maicii Domnului s‑au stabilit mai ales după al treilea şi al patrulea sinod ecumenic, adică după anii 431 şi 451. Atunci, Părinţii Bisericii au hotărât că ea nu este o simplă născătoare de om sau de Hristos, cum spuneau unii, ci este «Născătoare de Dumnezeu». De aceea, ei i se cuvine preacinstire, iar Biserica a înconjurat‑o încă dintru început, din ziua Adormirii ei, cu foarte multă cinstire, cum i se şi cuvenea ei, care s‑a învrednicit să-L nască pe Mântuitorul lumii. Sărbătoarea de astăzi, «Intrarea în Templu a Maicii Domnului», este o împlinire a făgăduinţei părinţilor ei, care, aşa cum ne sunt prezentaţi de Protoevanghelia atribuită Sfântului Iacob, ruda Domnului, au crescut‑o cu multă cuviinţă până la trei ani şi apoi, cu inima lor de părinţi sfâşiată de această durere a despărţirii, au încredinţat‑o pe prunca Maria Templului din Ierusalim. Tradiţia ne spune că ea a fost dusă în cele mai dinăuntru ale Templului, adică în Sfânta Sfintelor. Semnificaţia acestei sărbători este deosebit de importantă. Învăţăm importanţa aducerii în biserică a pruncilor. De asemenea, învăţăm că orice făgăduinţă făcută Domnului trebuie împlinită, după cum ne îndeamnă cuvintele Scripturii. Cuvântul dat înaintea lui Dumnezeu, dar şi înaintea oamenilor trebuie să fie literă de lege, pentru că acolo unde este împlinirea făgăduinţei, este şi binecuvântarea lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
După Vohodul Mare, Preasfinţia Sa l-a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Serghie Pârău, pe seama Catedralei Patriarhale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.