Preasfinţitul Gurie, doctor în teologie

Data: 23 Ianuarie 2013

În Aula „Academician Dumitru Stăniloae“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc marţi, 22 ianuarie, susţinerea tezei de doctorat a Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, titlul lucrării fiind „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase (NMR) şi reversibilitatea secularizării“, teză coordonată de pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, profesor la Catedra de misiologie şi ecumenism din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

 
Comisia de examinare a fost formată din prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, şi preşedintele comisiei, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, coordonatorul ştiinţific, şi din referenţii ştiinţifici: pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Valer Bel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj Napoca şi pr. prof. Tizziano Salvatera de la Universitatea din Trento. La eveniment au participat Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, preoţi profesori, studenţi şi invitaţi. 
 
Lucrarea prezentată a fost împărţită în şapte capitole: „Conceptul de «reversibilitate» a secularizării şi realităţile religios-culturale care l-au impus“; „Secularizarea şi «devorarea» religiosului. Confiscarea temporară a teologiei de către antropologie“; „Autopsia sociologică a secularizării în panorama bibliografică şi interpretativă internaţională: constelaţia «indescifrabilă» de modele teoretice născute de secularizare“; „ «Subiectivizarea credinţei» - varianta în plan religios, a fenomenului postmodern de relativizare universală“; „Efectele NMR asupra perceperii religiosului în cultura postmodernă. Secularizare, postiluminism şi împlinirea sensului existenţial în perspectiva ortodoxă“ şi „Provocările făcute de secularizare în misiologie şi atitudinea ortodoxă: transfigurarea din interior“.
 

Dezbateri pe tema secularizării şi a noilor „religii“

 
După ce Preasfinţitul Gurie a expus într-un mod remarcabil lucrarea elaborată, membrii comisiei au adresat câteva întrebări legate de subiectul tezei, urmate de dezbateri pe tema secularizării şi a noilor „religii“ care îşi fac simţită prezenţa tot mai mult în rândul lumii. 
 
Prezenta teză de doctorat a plecat de la premisa că dinamismul, vitalitatea şi forţa expansivă a noilor mişcări religioase, inclusiv a cultelor neoprotestante, constituie o demonstraţie a faptului că secularizarea nu este un fenomen ireversibil, aşa cum acredita majoritatea covârşitoare a cercetărilor din a doua jumătate a secolului trecut, ci dimpotrivă, ea constituie doar unul din elementele ce demonstrează că revenirea sacrului în spaţiul vieţii publice este posibilă oricând. După încheierea susţinerii tezei de doctorat, în capela Facultăţii de Teologie din Alba Iulia a avut loc slujba de Te Deum, urmată de momentul festiv al depunerii jurământului de către proaspătul doctor în teologie, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. (Bogdan Urdaş)