Pregătirea copilului la plecarea în tabără

Un articol de: Corneliu Ciocan - 27 Iunie 2013
Tabăra este locul cel mai indicat unde copilul îşi poate dezvolta simţul independenţei şi al încrederii în forţele proprii, întâlnindu-se cu situaţii de viaţă noi, fiind astfel determinat să se descurce în absenţa părinţilor. 
 
Ca părinţi trebuie să fiţi totuşi prevăzători şi să vă informaţi asupra taberei în care doriţi să vă trimiteţi copilul. La înscriere se solicită avizul medical acordat de medicul de familie. Nu uitaţi să vă instruiţi copilul cu privire la regulile de călătorie în diverse mijloace de transport. Este important să-i reamintiţi că nu este indicat să părăsească grupul în nici o situaţie dacă nu a anunţat în prealabil însoţitorul adult şi dacă nu a obţinut acordul acestuia. Evitaţi să „vizitaţi“ copilul în tabără, căci astfel îi veţi slăbi încrederea în sine. Lăsaţi toate datele de contact, pentru a fi anunţaţi în cazul în care apar probleme. 
 
La banii de buzunar, adăugaţi şi o rezervă lăsată la profesorul însoţitor pentru cheltuieli suplimentare, cum ar fi excursii sau alte activităţi. Învăţaţi copiii ca în orele de caniculă să-şi protejeze capul cu pălăriuţe. Nu trebuie să le daţi copiilor console de jocuri portabile, tablete sau laptopuri, deoarece acestea pot fi pierdute sau pot distrage atenţia copilului de la jocurile de cabană, fiind astfel compromisă ideea de tabără.

Copilul trebuie să participe la făcutul bagajelor

Alegerea încălţămintei este importantă. Pantofii trebuie să fie comozi. Trebuie să aibă în bagaje, pe lângă clasicii adidaşi, şi bocanci (dacă merge la munte), papuci de plajă (dacă merge la mare). Încălţămintea nu trebuie să fie nouă. O listă cu inventarul hainelor şi obiectelor din bagajele  copilului este bine-venită deoarece acestea se pot încurca foarte uşor. Pentru copiii mai mici trebuie avute în vedere trei lucruri importante: copilul trebuie să participe direct la pregătirea garderobei de tabără, la împachetatul bagajelor şi trebuie să coaseţi sau să imprimaţi numele copilului pe fiecare obiect de îmbrăcăminte (monograme). Numele inscripţionat va uşura sarcina copilului şi a supraveghetorului să sorteze lucrurile fiecăruia. Bagajele trebuie să fie cât mai uşoare, dar din ele nu trebuie să lipsească strictul necesar: rucsac (maximum 25 de litri - care va fi folosit pentru drumeţii), bocanci sau ghete de munte (se recomandă o a doua pereche de încălţăminte de tip sport), pantaloni lungi (de preferinţă din material de foiţă, doc, polar etc.), pantaloni scurţi, tricouri (unul pe zi), hanorac contra vântului, un pulover, haină pentru seară, ciorapi de bumbac, trening, şapcă, ochelari de soare, cremă pentru protecţie solară, lenjerie intimă, pijama, pelerină de ploaie, şlapi sau papuci de casă, slip sau costum de baie, bidon pentru apă (din plastic, maximum 1 litru), trusă de toaletă, periuţă şi pastă de dinţi, medicamente - pentru copiii cu probleme de sănătate (acestea se vor administra sub supravegherea medicului taberei).