Pregătiri pentru 1 Decembrie, Ziua Naţională a românilor
În Bucureşti, peste 2.500 de militari cu 360 de mijloace tehnice vor defila marţi, 1 decembrie, în Piaţa Constituţiei, cu ocazia Zilei Naţionale a României. La Alba Iulia, manifestările prilejuite de împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 vor debuta încă de duminică, 29 noiembrie, şi vor cuprinde ceremonialuri religioase şi militare, concerte coral-simfonice, expoziţii şi parade militare.
Marţi, 1 decembrie, românii din ţară şi de pretutindeni sărbătoresc 97 de ani de la Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia în anul 1918. Cu această ocazie, în toate oraşele din ţară, dar şi în diasporă, sunt organizate manifestări şi evenimente, cinstind memoria înaintaşilor care au făcut posibil ca astăzi data de 1 decembrie să fie sărbătorită ca Zi Naţională a României.
Marţi, 1 decembrie, începând cu ora 11:00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti va avea loc tradiţionala paradă militară. În acest an, peste 2.500 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti, vor defila prin faţa bucureştenilor şi a oficialităţilor statului român.
La Alba Iulia, în cetatea Marii Uniri, sărbătoarea va începe încă de duminică, 29 noiembrie, şi va atinge punctul culminant marţi, 1 decembrie, când vor avea loc primirea soliilor din cetățile de scaun și sosirea ștafetelor militare pentru cinstirea Zilei Marii Uniri. Momentul va fi urmat de un Te Deum oficiat la Catedrala Încoronării şi de parada militară ce se va desfăşura pe bulevardul 1 Decembrie 1918. Vor mai fi organizate în cele trei zile de sărbătoare, reunite sub genericul Festival de România, concerte coral-simfonice, spectacole folclorice, expoziţii de arhitectură şi fotografie.
Ziua Naţională a României va fi organizată în toate oraşele din ţară, însă, spre deosebire de alţi ani, autorităţile au renunţat la concertele şi artificiile în aer liber, axându-se pe paradele militare, depunerea de jerbe, momentele religioase şi manifestări culturale care prezintă însemnătatea acestei zile. Renunţarea la spectacole s-a decis în semn de respect pentru memoria victimelor de la clubul Colectiv din Capitală şi în semn de solidaritate cu familiile acestora, dar şi în memoria victimelor atentatelor de la Paris.
De altfel, şi recepţia tradiţională de la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale ar putea să nu fie organizată anul acesta din aceleaşi motive amintite mai sus, potrivit unor surse oficiale citate de mass-media. Preşedintele Klaus Iohannis va participa de 1 Decembrie la una din paradele militare organizate în ţară. Preşedinţia organiza, în fiecare an, cu ocazia zilei de 1 Decembrie o recepţie la care erau invitate câteva mii de persoane - politicieni, oameni de afaceri, de cultură, diplomaţi.
30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, şi 1 Decembrie, Ziua Naţională, sunt, potrivit legislaţiei în vigoare, sărbători legale în care nu se lucrează. Totuşi, dacă anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală, aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.