Pregătiri pentru hramul Catedralei Patriarhale
La Palatul Patriarhiei din București a avut loc ieri, 19 octombrie 2016, o ședință de organizare pregătitoare pentru evenimentele dedicate hramului Catedralei Patriarhale. Alături de reprezentanți ai Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost prezente principalele instituții publice ale statului român. Anul acesta, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, se vor afla spre cinstire și moaștele Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan aduse din Biserica Ortodoxă a Greciei.
La fel ca în anii trecuți, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, hramul Catedralei Patriarhale, vor fi săvârșite slujbe bisericești pe Colina Patriarhiei, și în împrejurimi vor fi organizate evenimente care necesită implicarea mai multor instituții ale statului român. Ieri, la Palatul Patriarhiei a avut loc o ședință de cooperare și organizare între reprezentanții Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor, și reprezentanți ai instituțiilor publice însărcinate cu siguranța și protecția cetățeanului. La întâlnire au participat părintele Aurel Mihai, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal de la Biroul de protocol al Patriarhiei Române; părintele protosinghel Joachim Bejenariu, directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele Ionuț Viorel Iordăchescu, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar.
„În preajma marilor evenimente organizate de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor am organizat o ședință administrativă de cooperare cu instituțiile implicate în buna organizare a hramului Catedralei Patriarhale. Au fost invitați și s-au implicat în discuții specializate pe organizarea acestui eveniment reprezentanți ai Jandarmeriei Române; Brigadei Rutiere București; Poliției Municipiului București; Poliției Locale a Sectorului 4 al Capitalei; Serviciului de Ambulanță București-Ilfov; ISU, SMURD, precum și alte instituții. Am considerat că trebuie îmbunătățită modalitatea de consiliere a pelerinilor, din partea Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin asigurarea unui minim de confort la Colegiile Naționale «Ion Creangă» și «Mihai Eminescu» din Capitală, pentru pelerinii care au nevoie de cazare peste noapte, dar și în ceea ce privește asigurarea de ceai cald și pachete de hrană prin grija Protoieriilor Arhiepiscopiei Bucureștilor. Îi sfătuim pe credincioșii care își îndreaptă sufletele și pașii spre Colina Bucuriei să aibă răbdare, încredere și să folosească acest timp al așteptării pentru a se închina și ruga spre folosul lor duhovnicesc”, ne-a spus părintele Aurel Mihai.
Ordinea publică pe desfășurarea evenimentului va fi asigurată și coordonată de Jandarmeria Română.
„Rolul Jandarmeriei este de a coordona acțiunile de ordine publică a acestui eveniment. În sprijinul credincioșilor vor fi destinate subunități specializate pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului. Vom acționa cu efective mărite când știm că numărul participanților va spori, în special ziua, dar vor fi prezente și pe timpul nopții”, ne-a spus maior Cazan Laurențiu, șef Serviciu misiune ordine publică la Jandarmeria Română.
De asemenea, pe Colina Patriarhiei vor fi prezente și echipaje medicale din partea Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și de la SMURD. „Serviciul de Ambulanță București-Ilfov va participa ca în fiecare an cu două ambulanțe de urgență. Împreună cu ISU, care vor participa cu resurse SMURD, ca și în anii anteriori, sperăm să nu ne confruntăm cu probleme deosebite și să fie bine”, ne-a spus Alis Grasu, manager general Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. Evenimentele dedicate hramului Catedralei Patriarhale vor începe sâmbătă, 22 octombrie, când va avea loc procesiunea cu sfintele moaște.