Pregătiri pentru hramul Mănăstirii Nicula
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Nicula se pregăteşte de hram. Pelerinajul de aici, unul dintre cele mai mari din ţară, adună an de an zeci de mii de credincioşi din România, dar şi de peste graniţe. Pelerinii vin să participe la sfintele slujbe şi să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Programul slujbelor de la hramul Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj, va debuta luni, 12 august, când de la ora 8:30 va fi citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos şi va fi oficiată, apoi, slujba Ceasurilor III şi VI, urmată de Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Marţi, 13 august, de la ora 15:00 va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar seara, de la ora 18:00, Ceasul IX, Vecernia şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Miercuri, 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18:00 va fi săvârşită Vecernia cu Litie, urmată de scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi purtarea ei în procesiune şi oficierea slujbei Prohodului. A doua zi, pe 15 august, când Biserica Ortodoxă va prăznui Adormirea Maicii Domnului, hramul mănăstirii de la Nicula, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Pelerinajul pe jos „La Nicula Colo-n deal“
Credincioşii din Mitropolia Clujului sunt invitaţi şi în acest an să parcurgă pe jos traseul de la Gherla la Mănăstirea Nicula. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român din Gherla va organiza miercuri, 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul „La Nicula Colo-n deal“, aflat la a II-a ediţie.
Procesiunea este organizată cu ocazia hramului mănăstirii de la Nicula, unde an de an credincioşi din toată ţara vin să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinajul va debuta la ora 14:00 de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din centrul municipiului Gherla, de unde se va porni în procesiune.
Pe parcursul traseului, aşa cum este tradiţia, credincioşii împreună cu preoţii se vor ruga şi vor intona pricesne şi imne închinate Maicii Domnului. Vor participa în acest an la pelerinaj, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Timotei, Episcop al Spaniei, şi Preasfinţitul Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei din Spania.
Mănăstirea Nicula, atestată la 1552
Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale româneşti. Prima atestare documentară datează din anul 1552 şi este legată de prezenţa unei biserici de lemn. În anul 1973 această bisericuţă a ars în întregime şi a fost înlocuită cu o alta, tot de lemn, datând din secolul XVII, adusă din cătunul Năsal - Fânaţe.
Pe lângă mănăstire s-a dezvoltat şi o şcoală unde învăţau copiii din satele dimprejur, îndrumaţi de călugări. Din anul 1699, mănăstirea de la Nicula a ieşit din anonimat datorită Icoanei Maicii Domnului, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod. Această icoană, potrivit mărturiilor vremii, în anul 1681, a plâns timp de 26 de zile. De atunci credincioşii obişnuiesc să vină an de an în pelerinaj, pe jos, de hramul Mănăstirii, „Adormirea Maicii Domnului“, pe 15 august. Mănăstirea Nicula a devenit prima şcoală de pictură pe sticlă din ţara noastră. Tradiţia este păstrată şi astăzi de călugări. Mănăstirea mai are o biserică veche din zid şi o alta aflată în construcţie.