Prejudicii în utilizarea banilor publici în starea de urgenţă
Cheltuielile pentru combaterea pandemiei provocate de SARS-CoV-2 au fost, până la 30 iunie 2020, de 5 miliarde de lei, suma provenind de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj, potrivit unui comunicat al Curţii de Conturi. Raportul special înaintat Parlamentului României are la bază un control amplu, desfăşurat în perioada mai - iulie 2020, la 949 de entităţi din administraţia publică centrală şi locală şi pentru care au fost mobilizaţi peste 700 de auditori publici externi.
Din cele 5 miliarde de lei, spune Curtea de Conturi într-un comunicat citat de Agerpres, doar 5,3% vizează cheltuieli privind stocurile de urgenţă medicală (266 de milioane de lei), iar aproximativ 8% din totalul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc şi alte cheltuieli specifice perioadei de urgenţă. Restul de 86% a reprezentat plata indemnizaţiilor salariaţilor ale căror contracte au fost suspendate sau diminuate în perioada stării de urgenţă.
Acestor sume cheltuite de la bugetul statului li s-au adăugat alte 214,7 milioane de lei primite de instituţiile publice din donaţii şi sponsorizări. Documentul mai subliniază că au fost identificate 825 de cazuri de abateri, nereguli sau erori, cea mai mare parte dintre acestea fiind la calitatea gestiunii economico-financiare, iar 243 de cazuri au fost generatoare de prejudicii. Abaterile financiar-contabile în gestionarea resurselor publice sunt de 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38,3 milioane de lei, anunță Curtea de Conturi, care a enunţat şi mai multe recomandări pentru autorităţi.
(Oana Nistor)