Premiere la Olimpiada naţională de religie
Câştigătorii Olimpiadei naţionale de religie care s-a desfăşurat în perioada 1-5 aprilie la Cluj-Napoca au fost premiaţi ieri, în cadrul festivităţii găzduite de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.
La festivitate au fost prezenţi Înalt Preasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov, cadre didactice de la instituţiile de învăţământ teologic clujean, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, precum şi autorităţi locale.
IPS Mitropolit Andrei a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, apoi inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Cluj, prof. Mariana Pop, i-a felicitat pe elevii participanţi şi le-a urat să se bucure de multe împliniri pe mai departe. Preşedintele comisiei de evaluare din cadrul Olimpiadei naţionale de religie, prof. univ. dr. Vasile Timiş, a precizat că s-a observat, de la an la an, o creştere a responsabilizării elevilor şi a profesorilor de religie.
Au fost decernate, apoi, din partea Ministerului Educaţiei, 18 premii şi 26 de menţiuni, iar din partea Mitropoliei, 103 premii speciale. IPS Mitropolit Andrei i-a premiat atât pe elevi, pentru performanţa lor, cât şi pe profesorii de religie. Premii au fost oferite şi din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj şi a Seminarului Teologic.
Pelerinaj la Nicula şi excursie în Cluj-Napoca
Deschiderea festivă a olimpiadei a avut loc pe 1 aprilie, în Catedrala mitropolitană, cu o slujbă de Te Deum săvârşită de IPS Mitropolit Andrei. Cei 260 de elevi din clasele VII-XII au început marţi, 2 aprilie, de la ora 10:00, rezolvarea subiectelor emise de Ministerul Educaţiei. Competiţia a fost găzduită de Colegiul Tehnic Energetic din municipiul Cluj-Napoca. După concurs, elevii şi profesorii au participat la activităţi extraşcolare. „Miercuri, toţi participanţii - elevi şi profesori deopotrivă - au mers la un mic pelerinaj la Mănăstirea Nicula, iar joi au vizitat obiective turistice de interes din Cluj-Napoca. În aceeaşi zi, sub coordonarea voluntarilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, participanţii au luat parte la o serie de activităţi menite să promoveze Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca“, a spus inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon. (Andreea Pâgleşan, Pr. Florin-Cătălin Ghiţ)