Premierea tinerilor teologi clasicişti din Bucureşti
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, s-a desfăşurat ieri, 11 octombrie, festivitatea de acordare a premiilor şi diplomelor de participare studenţilor teologi care au luat parte la a V-a ediţie a Concursului de traducere a textului patristic „Dumitru Fecioru“.
Părintele prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul facultăţii, împreună cu părintele conf. dr. Mihail Săsăujan, directorul Departamentului de teologie istorică, biblică şi filologie, şi cu profesorii de limbi clasice ai facultăţii: lect. dr. Elena Iuliana Bughirică, lect. dr. Aurel Lupu şi lect. dr. Constantin Traian Georgescu, au acordat diplome şi premii studenţilor teologi care au ocupat primele trei locuri la concursul de traducere a textului patristic, desfăşurat la facultatea de teologie pentru al cincilea an consecutiv.
La fiecare din cele două secţiuni ale concursului, limba greacă şi limba latină, au fost acordate câte trei premii: premiul I în valoare de 500 lei, premiul II în valoare de 300 lei, şi premiul III în valoare de 200 lei. La secţiunea de limba greacă au câştigat studenţii: Mihai Grigoraş, locul I; Andrei Matei, locul II; şi Isabela Stoian, locul III. La secţiunea de limba latină cei mai buni traducători au fost studenţii: Mihail Qaraman Khalid, locul I; Mihai Grigoraş, locul II; şi Isabela Stoian, locul III. De asemenea, au fost acordate diplome de participare tuturor studenţilor din concurs.
Părintele decan Ştefan Buchiu i-a felicitat pe toţi studenţii teologi care sunt pasionaţi de limbile clasice greacă şi latină şi a subliniat că toţi profesorii mari de teologie s-au folosit de aceste instrumente de cercetare pentru a se îmbogăţi în domeniile în care au activat. „Este o zi fericită pentru noi, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, atunci când premiem câştigătorii şi concurenţii la acest concurs de traducere care a devenit o obişnuinţă de câţiva ani încoace, pentru care trebuie să-i felicităm în primul rând pe organizatori, profesorii de limbi clasice din facultatea noastră. Desigur, partea cealaltă de merit vă revine şi dumneavoastră, studenţilor, mai întâi pentru că aţi fost interesaţi şi aţi participat, şi apoi, desigur, pentru că aţi obţinut rezultate foarte bune. Ne mândrim cu dumneavoastră pentru că ştim cât de importante sunt limbile clasice pentru studiul teologiei. De curând, am sărbătorit la noi la facultate centenarul părintelui profesor Ene Branişte, unde s-a subliniat faptul că dânsul, ca să ajungă un foarte bun specialist pe liturgică, a fost avantajat şi de faptul că era un foarte bun clasicist. Cunoştea foarte bine greaca şi latina, ceea ce i-a permis să meargă la surse, la manuscrise originale, şi să iniţieze pe tărâm românesc un curs de liturgică comparată“, a spus părintele Ştefan Buchiu.