Premierul României a vizitat viitorul Centru Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei

Un articol de: Irina Ursachi,   Pr. Ștefan Mihalcea - 26 August 2022

Considerată timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina, Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, proprietate a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, a fost ieri, 25 august 2022, unul dintre punctele de interes ale vizitei oficiale în județul Suceava a prim‑ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă.

Delegația a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de membri ai Permanenței Consiliului Eparhial.

Însoțiți de reprezentanți ai autorităților centrale, locale și județene, între care Constantin Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Rareș Bogdan, europarlamentar, Doina Iacoban, subsecretar de stat, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, Ilie Boancheș, primarul Municipiului Vatra Dornei, precum și Gheorghe Bean, reprezentantul companiei Iasicon, cei prezenți au vizitat șantierul clădirii monumentului construit la sfârșitul secolului al XIX‑lea.

Ghidați de către Ciprian Muscă, consilier eparhial în cadrul Sectorului Agro‑silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au fost vizitate încăperile parterului și ale demisolului.

Directorul tehnic al firmei de construcții care se ocupă de lucrările de reabilitare și consolidare a monumentului, Gheorghe Bean, le‑a vorbit celor prezenți despre problemele întâmpinate în procesul de renovare.

În cadrul vizitei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i‑a oferit prim‑ministrului medalia și icoana jubiliară, anul acesta împlinindu‑se 500 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Premierul României i‑a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru distincția onorifică și a rostit un cuvânt în cadrul căruia a subliniat importanța conservării patrimoniului cultural‑istoric, dar și religios al Bucovinei.

Au mai rostit alocuțiuni Rareș Bogdan, Doina Iacoban și Gheorghe Flutur.

În urma lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii-monument care va purta denumirea Centrul Muzeal Cazinoul Băilor, va fi readusă în lumină arhitectura deosebită a construcției care a cunoscut perioade înfloritoare, dar și încărcate de zbucium. De asemenea, prin acest proiect se dorește promovarea patrimoniului istoric și cultural al Stațiunii balneoclimaterice Vatra Dornei, prin evidențierea resurselor și tradițiilor locale.

Datorită importanței și unicității monumentului la nivel regional, clădirea fiind una emblematică pentru județul Suceava, în această perioadă se depun eforturi constante și susținute în vederea redării frumuseții de odinioară.