Preoţii braşoveni, în conferinţă

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 07 Noiembrie 2013

Ultima conferinţă preoţească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc ieri, 7 noiembrie, la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului. Întâlnirea preoţilor din trei protopopiate braşovene a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Conferinţa de toamnă a preoţilor din Protopopiatele Braşov, Bran-Zărneşti şi Săcele a dezbătut tema din acest an omagial din Patriarhia Română, prin care sunt evocate personalităţile Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, iar opera şi viaţa părintelui profesor Dumitru Stăniloae sunt studiate şi prezentate.

Alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu, în prezidiul conferinţei s-au aflat: protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea, şi protopopul de Săcele, Sorin Şerban.

Cele trei referate ale conferinţei au fost susţinute de preoţi din protopopiatele amintite, prin care s-au dezbătut câteva aspecte din realizările istorice ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, dar şi locul teologiei părintelui Stăniloae în Ortodoxie.

După prezentarea referatelor, preoţii au avut posibilitatea să adreseze întrebări, să discute pe marginea informaţiilor expuse şi să contribuie la întâlnirea academică şi cu mai multe opinii personale.

Hotărârile Sfântului Sinod

În cadrul conferinţei, Înalpreasfinţitul Mitropolit Laurenţiu a transmis preoţilor ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, luate la ultima şedinţă, în special cele referitoare la retrocedările bunurilor bisericeşti.

Ierarhul le-a mulţumit preoţilor pentru contribuţia de până acum la susţinerea construirii Catedralei mântuirii neamului. În cele din urmă, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a prezentat preoţilor braşoveni pe diaconul Emanuel Benchea, directorul Centrului de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Sibiului. Preoţii au fost îndemnaţi ca pelerinajele la locuri sfinte să se realizeze prin acest centru de pelerinaje, care lucrează în directă legătură cu Centrul de Pelerinaje al Patriarhiei Române.

Ca şi la celelalte conferinţe din eparhie, ierarhul i-a rugat pe preoţi să realizeze monografii ale parohiilor, astfel încât fiecare protopopiat să aibă o lucrare a monumentelor istorice şi de patrimoniu de pe cuprinsul acestuia. Aceste biserici şi monumente vor fi incluse în circuitele turistice.