Preoţii din Capitală şi din judeţul Ilfov, în conferinţă despre Crezul ortodox
În Aula "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei a avut loc ieri, 26 mai, prima parte a Conferinţelor pastoral- misionare semestriale de primăvară, în Arhiepiscopia Bucureştilor, cu tema "2010 - Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti", stabilită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Lucrările conferinţei au fost precedate de oficierea Sfintei Liturghii şi a unei slujbe de Te Deum la biserica Mănăstirii "Radu Vodă" din Bucureşti, de la ora 8:00, de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Apoi, preoţii din Protopopiatele I, II şi III Capitală, Ilfov Nord şi Ilfov Sud, precum şi preoţii de caritate din spitale, armată, penitenciare, orfelinate, cămine pentru vârstnici şi alte instituţii social-filantropice din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov au participat la conferinţa prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a prezentat în deschiderea lucrărilor programul şi aspectele administrative ale întâlnirii.
Au fost prezentate patru lucrări pe tema Crezului ortodox, prima lucrare prezentată fiind cea a părintelui profesor Tache Sterea de la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, care a vorbit despre Istoria Crezului ortodox. Acesta a arătat cum au ajuns Sfinţii Părinţi ai Bisericii să formuleze în scris mărturisirea de credinţă.
"Crezul este o expunere a istoriei dintre Dumnezeu şi creaţia Sa"
"Încă de la începuturi au fost abateri de la normele de credinţă, şi de aceea a fost nevoie ca Sfinţii Părinţi să se întrunească şi să stabilească adevărul de credinţă. Simbolul niceo-constantinopolitan cuprinde învăţătura despre Sfânta Treime împotriva ereziilor monarhianiste şi subordinaţianiste. Simbolul rezumă istoria relaţiei dintre Dumnezeu şi creaţia Sa. În acest context, iniţiativa Sfântului Sinod de a dedica acest an omagial Crezului ortodox şi Autocefaliei româneşti are o semnificaţie deosebită, deoarece se urmăreşte a se evidenţia rolul Crezului în dezvoltarea teologiei, dar şi importanţa lui în dialogul Bisericii Ortodoxe cu celelalte Biserici Creştine", a spus pr. Sterea.
A continuat părintele prof. Nicolae D. Necula, cu referatul "Locul Crezului ortodox în cultul ortodox (text şi cântare bisericească)", în care a subliniat importanţa Simbolului de credinţă pentru cultul ortodox. "Simbolul de credinţă a fost folosit în cult, încă de la redactarea lui, dată fiind strânsa legătură dintre dogmă şi cult. Crezul a ajuns a fi folosit în Sfânta Liturghie după ce a fost introdus de către patriarhul monofizit Petru Gnafevs sau Fulo, în Antiohia, în 471. Simbolul de credinţă îl găsim în toate slujbele religioase, laudele bisericeşti şi Sfintele Taine, în cele mai importante momente ale cultului, şi anume Botezul, Sfânta Liturghie şi hirotonirea arhiereului, care sunt lucrări de însemnătate majoră în activitatea Bisericii şi în lucrarea noastră de mântuire. Fără acestea trei nu ne putem mântui."
Părintele referent dr. Constantin Naclad din cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, coordonatorul programului catehetic al Patriarhiei Române "Hristos împărtăşit copiilor", a susţinut tema "Locul Crezului ortodox în cateheza ortodoxă" (inclusiv ora de religie şi programul "Hristos împărtăşit copiilor"), arătând că "Simbolul niceo-constantinopolitan este o expunere a istorie lui Dumnezeu în legătură cu creaţia, în special cu cea umană. Importanţa Simbolului de credinţă este mare, nu numai în istoria catehezei, ci şi în cadrul catehezei contemporane. De asemenea, rolul Crezului în educaţia religioasă este esenţială."
La final, părintele lect. Gheorghe Holbea, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a prezentat tema "Crezul Ortodox în dialog cu alte Biserici Creştine" (problema adaosului Filioque). "Adaosul Filioque anulează monarhia Tatălui, ca unic Principiu Personal în Treime, atât al diversităţii ipostatice şi unităţii fiinţiale, cât şi al manifestărilor perihoretic energetice", a explicat părintele profesor.
Părintele Holbea a mai evidenţiat importanţa lămuririi adaosului Filioque şi a conştientizării consecinţelor acestei abateri de la credinţa ortodoxă.
La finalul fiecărei prelegeri au avut loc scurte dezbateri pe tema prezentată, iar în încheiere Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că "mărturisirea credinţei celei adevărate că Duhul Sfânt purcede din Tatăl şi Se odihneşte în Fiul este foarte importantă pentru viaţa Bisericii. Dacă Duhul purcede din Tatăl şi se odihneşte în Fiul, noi, cei botezaţi în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, suntem introduşi în relaţia de iubire dintre Tatăl şi Fiul prin harul Preasfintei Treimi şi ni se dăruieşte harul înfierii."
Următoarea conferinţă va avea loc la Ploieşti
Vineri, 28 mai, de la ora 10:00, în Sala Mare a Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va avea loc Conferinţa pastoral-misionară la care vor participa preoţii din protoieriile Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte şi Urlaţi, precum şi preoţii de caritate din judeţul Prahova. Referatele la tema Conferinţei pastoral-misionare vor fi susţinută de către preoţi desemnaţi de fiecare protoierie din judeţul Prahova.