Preoții din Eparhia Oradiei reuniți în conferințe

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 19 Mai 2022

În perioada 9-12 mai, s-au organizat conferințele preoțești semestriale - sesiunea de primăvară - în cele patru protopopiate ale Episcopiei Oradiei, respectiv Oradea, Beiuș, Marghita și Tinca.

Structura conferinţelor a vizat două părți, prima parte constând în săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și a slujbei de Te Deum la una din bisericile reprezentative din fiecare protopopiat, iar cea de a doua parte constituind conferința propriu-zisă, desfășurată în sălile festive de la sediile protopopești. Tema centrală a conferințelor s-a circumscris tematicii bisericești a anului 2022, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”. Arhim. Atanasie Paleu, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea, a întocmit referatul „Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului”, căruia i s-a dat citire în cadrul fiecărei con­fe­rințe de către un consilier eparhial. Astfel, pe 9 mai, a avut loc conferința preoțeas­că în Protopopiatul Oradea, pe 10 mai în Protopopiatul Beiuș, pe 11 mai în Protopopiatul Marghita, iar pe 12 mai a avut loc întrunirea preoților din Protopopiatul Tinca.

În cadrul conferinței preoțești de la Protopopiatul Tinca, Prea­sfin­țitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a adus la cunoștința preoților şi câteva informații vizând vechimea și continuitatea, referitoare la istoria ecleziastică ortodoxă din Bihor și nu numai, recent descoperite de Preasfinția Sa într-un volum dedicat vechii catedrale ortodoxe sârbe din Buda, care astăzi nu mai există, editat sub egida Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Budei.

Istoriografii sârbi care au studiat în arhivele de la Istanbul, în documentele de la cancelaria Defteratului pentru afaceri religioase, au adus la lumină informații cu privire la scaunele vlădicești ortodoxe din secolul al XVII-lea și titularii acestora din zona central și est-europeană pe care turcii au stăpânit-o vremelnic, respectiv mitropoliile ortodoxe, mitropoliții titulari și suma de bani, peș­che­șul, pe care o plăteau anual auto­rității otomane. Între aceste sedii mitropolitane este menționat și Oradea.

În 1660, Mitropolia Ortodoxă de la Ienopole (Ineu) din Crișana și arhipăstorul de atunci și-au mutat sediul la Oradea, iar între 1673 și 1692 este menționat ca titular la Oradea Mitropolitul Simeon, eparhia plătind anual suma de 3.000 de akcii (aspri) Porții de la Istanbul, sumă ce ulterior a crescut.

Informațiile recent descoperite de PS Părinte Episcop Sofronie arată că la Oradea, în vremea stăpânirii turcești peste aceste teritorii, exista o eparhie ortodoxă, cu rang de mitropolie, sufragană scaunului patriarhal sârbesc de la Peci, cel dintâi ierarh cunoscut cu numele fiind Simeon (1673-1692), care a păstorit și după eliberarea de sub turci și venirea austriecilor habsburgi în anul 1680, fiind urmat de Efrem Banianin, care era menționat la 1695 în Diploma Împăratului austriac Leopold I de conferire a privilegiilor ilirice ca arhipăstor al Eparhiei Oradiei și Agriei.