Preoții din Protoieria Focșani I s‑au reunit în conferință pastoral‑misionară

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 15 Iunie 2019

Preoții din Protoieria Focșani I s‑au reunit joi, 13 iunie 2019, în biserica Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiul Focșani pentru a participa la ultima conferință pastoral‑misionară de primăvară din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Lucrările conferinței au fost conduse de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care le‑a adresat clericilor mai multe îndemnuri privitoare la activitatea lor în comunitățile parohiale.

„Noi, ca slujitori ai Bisericii, trebuie să dăm dovadă de înțelepciune în ceea ce privește raportarea noastră la credincioși, urmărind esențialul, care îl constituie educarea oamenilor în spirit creștin și menținerea lor pe calea sănătoasă ce conduce spre mântuire, spre întâlnirea cu Hristos. Pentru aceasta, să vă străduiți să fiți uniți între frățiile voastre, să cooperați, să conlucrați, prin acțiuni de întrajutorare. Există posibilitatea ca preoții din mediul urban să îi ajute pe cei din mediul rural, astfel că vom pune problema înfrățirii între parohii”, a afirmat chiriarhul locului.

La eveniment au fost prezenți pr. Marian Gegea, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare, și pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I.

În cadrul întrunirii, pr. George‑Sabin Bogdan, Parohia „Sfântul Gheorghe”‑Odobești, a susținut un referat intitulat „Satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării și promovării conștiinței naționale și eclesiale românești”. Părintele a vorbit despre apariția satului românesc și a primelor comunități eclesiale rurale, despre organizarea și dezvoltarea satului românesc de‑a lungul timpului, despre importanța cooperării dintre Biserică și școală în promovarea educației copiilor și tinerilor de la sate, precum și despre tradițiile și obiceiurile satului românesc.

Prelegerea a fost urmată de intervenții ale altor preoți participanți pe marginea temei dezbătute.