Preoții militari din MApN s-au reunit la Palatul Patriarhiei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 05 Octombrie 2023

La Palatul Patriarhiei a avut loc joi, 5 octombrie 2023, Convocarea Anuală a preoților militari din Armata României. Evenimentul, la care au participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), a cuprins acordări de distincții și prelegeri cu teme legate de asistența religioasă și misiunea preoților militari. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Cooperarea dintre Biserică și Armată este o tradiție frumoasă și benefică”.

Întâlnirea preoților militari, care aparțin diferitelor structuri din cadrul Ministerului Apărării Na­ționale, a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Epis­cop-vicar patriarhal, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, din București.

Lucrările convocării din Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei au fost deschise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit cuvântul intitulat „Cooperarea dintre Biserică și Armată este o tradiție frumoasă și benefică”.

O alocuțiune a fost rostită și de Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale, care a evidențiat aspecte din lucrarea pastorală pe care o desfășoară preoții militari, cu rol de consolidare spirituală a Armatei României.

„În România, Armata și Biserica sunt instituții fundamentale învestite cu încrederea cea mai mare din partea românilor, un semn al respectului și recunoașterii rolului esențial pe care cele două instituții le au pentru români. Ambele insti­tuții ne încurajează să ne dezvoltăm atât pe plan individual, cât și ca națiune, subliniind importanța valorilor etice și a respectului pentru demnitatea umană în cadrul socie­tății noastre. Colaborarea dintre Armată și Biserică reprezintă un model de parteneriat și sinergie, care ne îmbogățește societatea și contribuie la coeziunea noastră națională. Spuneam, nu demult, de Ziua Marinei, sărbătorită în aceeași zi în care se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, că principalul atu al Armatei României nu constă în capabilități militare, ci în resursa umană. Cuvintele acestea reflectă convingerea mea profundă că într-o lume în continuă schimbare, cu provocări complexe și cu o imensă încărcătură geopolitică, rolul ostașului este vital, iar oamenii sunt cei care fac dife­rența. Preoții militari sunt cei care fac diferența pentru oameni. Prin misiunea pe care o desfășurați aduceți lumină și încredere în inimile celor care poartă uniforma militară. Rolul dumneavoastră nu se rezumă doar la săvârșirea slujbelor religioase, ci se extinde și la consilierea și susținerea militarilor și a familiilor acestora în momente dificile, precum și la promovarea valorilor etice și a respectului pentru diversitate și credință”, a spus ministrul apărarii naționale.  

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit o serie de distincții reprezentanților MApN prezenți: Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” a fost acordat lui Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni lui Eduard Bachide, secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, și generalului maior (r.) Florin Maciu; Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” generalului maior George Spiridonescu, șeful Direcției Generale Management Resurse Umane, și generalului maior Anton-Radu Cipu, șeful Direcției Generale Juridice.

Ordinul Crucea „Maria Brâncoveanu” a fost oferit Mariei Iulia Comănescu, director de cabinet al ministrului apărării naționale, iar Diploma omagială 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, cu medalie, următoarelor persoane: col. Mircea Anicescu, col. Claudiu Piper, col. George Georgescu, col. Elena Popescu și col. Gabriel Săvescu.

Festivitatea de deschidere s-a încheiat cu oferirea de distincții din partea Ministerului Apărării Națio­nale. Astfel, Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale, i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Placheta Oficială cu însemnele Ministerului Apărării Naționale, iar Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Emblema de Merit Partener pentru Apărare, clasa 1, în semn de recunoaștere a meritelor dovedite în susținerea clerului militar din Armata României.

Apoi, șeful Direcției Generale Juridice, general-maior Anton-Radu Cipu, i-a acordat Emblema de Onoare a Justiției Militare părintelui Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, în semn de mulțumire pentru munca intelectuală, pastorală, administrativă și filantropică desfășurată, precum și pentru sprijinul permanent acordat structurilor MApN.

De asemenea, șeful Direcției Generale Management Resurse Umane, general-maior George Spiridonescu, a oferit Emblema de Onoare a Resurselor Umane părintelui Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, precum și preotului Sorin Ștefan Pitic, inspector general și șef al Secției de asistență religioasă.

A doua parte a zilei a cuprins o serie de prelegeri tematice susți­nute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, dar și din partea MApN: prof. dr. Mihail Săsăujan - „Credința mărturisitoare și patriotismul preoților militar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Note de lectură”; general-maior (r) Florin Maciu - „Reglementările juridice și simbolice în conturarea statutului clerului militar”; pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan - „Misiunea și pastorația specială a clerului militar în actualul context de securitate”.

La final, toți cei prezenți au primit în dar volume apărute la editurile Patriarhiei Române.