Preotul Mihail Popescu (1946-2014) -un bun părinte în familie şi în parohie
Am aflat cu întristare despre trecerea neaşteptată din această viaţă, la vârsta de 68 de ani, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 8 februarie 2014, a vrednicului de pomenire preot Mihail Popescu (1946-2014), de la Parohia Belvedere din Bucureşti.
Părintele Mihail Popescu s-a născut la data de 5 mai 1946 în Bucureşti, în familia preotului Alexandru Popescu şi Silvia. Între anii 1953 şi 1957, a urmat cursurile şcolii primare din comuna Conteşti, judeţul Dâmboviţa, unde tatăl său îşi îndeplinea misiunea preoţească. În perioada 1957-1960 a urmat cursurile gimnaziale la Liceul „Ion Neculce“ din Bucureşti. În anul 1964 a absolvit liceul mixt din comuna Răcari, judeţul Dâmboviţa, şi s-a înscris la Institutul Teologic de la Sibiu, obţinând titlul de licenţiat în teologie ortodoxă în anul 1968, fiind şef de promoţie.
Între anii 1968 şi 1971 a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti şi a susţinut la 21 octombrie 1999 teza de doctorat cu titlul Viaţa religioasă necreştină în Dacia la apariţia creştinismului. În anul 1972, la 23 aprilie, s-a căsătorit cu tânăra Angela Leonte. Bunul Dumnezeu a binecuvântat familia părintelui Mihail Popescu cu patru copii: Olga, Ioana, Alexandru şi Maria, pe care i-a susţinut să urmeze studii universitare la diverse facultăţi de stat.
Între anii 1971 şi 1973, s-a ostenit la Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă - serviciul corectură, ca mai apoi, din anul 1973, să îndeplinească funcţia de ghid la Biserica Kretzulescu din Bucureşti, până în anul 1975.
La 1 octombrie 1975 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Frumuşani din comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi. În perioada 1980-1985 a slujit la Parohia Schitu Măgureanu din Bucureşti. Pentru activitatea sa administrativă şi misionar-pastorală, la 30 mai 1985 i-a fost acordată distincţia de sachelar de către fericitul întru pomenire patriarh Iustin Moisescu al României. În acelaşi an, 1985, la data de 1 octombrie, a fost numit preot paroh la Parohia Belvedere din Bucureşti, sector 6, unde a slujit timp de 26 de ani.
Părintele Mihail Popescu a avut o rodnică activitate pastorală, fiind un bun duhovnic, iubit şi apreciat de credincioşi. L-a slujit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu credincioşie, dragoste şi râvnă, fiind întotdeauna sensibil la suferinţele trupeşti şi sufleteşti ale aproapelui.
La acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea Învierii de obşte, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată, precum şi spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toţi să păstreze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Mihail Popescu.
Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihnă în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndurerată,
† Daniel
Patriarhul BisericiiOrtodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de înmormântare a pr. Mihail Popescu de la Parohia Belvedere, Protopopiatul 6 Capitală, luni, 10 februarie 2014.