Preotul Mihail Popescu (1946-2014) -un bun părinte în familie şi în parohie

Data: 10 Feb 2014

Am aflat cu întristare despre trecerea neaşteptată din aceas­tă viaţă, la vârsta de 68 de ani, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 8 februarie 2014, a vrednicului de pomenire preot Mihail Po­pes­cu (1946-2014), de la Parohia Belvedere din Bucureşti.

Părintele Mihail Popescu s-a născut la data de 5 mai 1946 în Bucureşti, în familia preotului Alexandru Popescu şi Silvia. În­tre anii 1953 şi 1957, a urmat cursu­rile şcolii primare din comuna Conteşti, judeţul Dâm­bo­vi­ţa, unde tatăl său îşi în­dep­li­nea misiunea preoţească. În perioada 1957-1960 a urmat cursu­rile gimnaziale la Liceul „Ion Neculce“ din Bucureşti. În anul 1964 a absolvit liceul mixt din comuna Răcari, judeţul Dâm­boviţa, şi s-a înscris la Insti­tutul Teologic de la Sibiu, obţi­nâ­nd titlul de licenţiat în te­o­logie ortodoxă în anul 1968, fiind şef de promoţie.

Între anii 1968 şi 1971 a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Uni­ver­si­tar din Bucureşti şi a susţinut la 21 octombrie 1999 teza de doctorat cu titlul Viaţa religioasă ne­creştină în Dacia la apariţia creş­tinismului. În anul 1972, la 23 aprilie, s-a căsătorit cu tâ­nă­ra Angela Leonte. Bunul Dum­nezeu a binecuvântat familia pă­rintelui Mihail Popescu cu patru copii: Olga, Ioana, Ale­xan­dru şi Maria, pe care i-a susţinut să urmeze studii universitare la di­verse facultăţi de stat.

Între anii 1971 şi 1973, s-a ostenit la Tipografia Institutului Bi­blic şi de Misiune Ortodoxă - se­r­viciul corectură, ca mai apoi, din anul 1973, să îndeplinească funcţia de ghid la Biserica Kre­tzu­lescu din Bucureşti, până în anul 1975.

La 1 octombrie 1975 a fost hi­ro­tonit preot pe seama Parohiei Frumuşani din comu­na Fru­mu­şani, judeţul Că­lă­raşi. În peri­oa­da 1980-1985 a slujit la Parohia Schitu Mă­gu­reanu din Bu­cu­reşti. Pentru activitatea sa ad­mi­nistrativă şi misionar-pasto­ra­lă, la 30 mai 1985 i-a fost acor­dată distincţia de sachelar de că­tre fericitul întru pomenire pa­triarh Iustin Moisescu al Ro­mâ­niei. În ace­laşi an, 1985, la da­ta de 1 octombrie, a fost numit preot pa­roh la Parohia Bel­ve­dere ­din Bucureşti, sector 6, unde a slujit timp de 26 de ani.

Părintele Mihail Popescu a avut o rodnică activitate pasto­ra­lă, fiind un bun duhovnic, iubit şi apreciat de credincioşi. L-a slujit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu credincioşie, dra­goste şi râvnă, fiind întotdea­u­na sensibil la suferinţele tru­peşti şi sufleteşti ale aproapelui.

La acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea În­vi­erii de obşte, cu părintească dra­goste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată, precum şi spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toţi să păs­tre­ze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Mihail Popescu.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dă­ru­ias­că odihnă în lumina şi iubirea Prea­sfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndurerată,

† Daniel
Patriarhul BisericiiOrtodoxe Române

Mesaj transmis la slujba de înmormântare a pr. Mihail Popescu de la Parohia Belvedere, Protopopiatul 6 Capitală, luni, 10 februarie 2014.