Prepararea laptelui de caju sau derivaţi ai acestuia

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 14 Octombrie 2024

Laptele de nuci caju se caracterizează printr-o textură groasă și cremoasă de culoare albă. Nu conţine lactoză și este o alternativă sănătoasă pentru persoanele care au intoleranță la acest compus organic sau care suferă de boala celiacă. Deși nu face parte din categoria tipurilor populare de lapte vegetal, laptele de caju este bogat în nutrienți și întrunește o serie de calități benefice organismului nostru, ajutând la prevenirea unor afecţiuni, unele chiar cronice precum cancerul. De asemenea, poten­țează cantitatea de fier din organism, întărește sistemul imunitar, ajută la controlul glicemiei etc. Laptele de caju mai este cunoscut şi pentru conținutul de substanțe care potențează producerea colagenului și elastină, două componente principale pentru o piele sănătoasă.

Rețete

Lapte de caju

Ingrediente: 1 cană de nuci de caju crude, 6 căni de apă, sirop de arțar sau miere după gust, vanilie sau scorțișoară pentru aromă, un praf de sare. Preparare: Se pun nucile de caju la înmuiat în patru căni de apă, timp de 5-6 ore, apoi se scurge apa și se clătesc; se pun nucile de caju într-un blender, se adaugă două căni de apă și se mixează. Progresiv, se mai adaugă apă, până ce lichidul ajunge la consistența dorită. La final, se îndulcește cu miere sau sirop de arțar și se adaugă scorți­șoară sau vanilie. Se poate servi ca atare sau adăugat în cafea, prăjituri, înghețată, smoothie-uri etc.

Brânză de caju

Ingrediente: 200 g de caju, 6 linguri de drojdie inactivă, 4 linguri de ulei de măsline, zeama de la o lămâie, 5-6 linguri de apă, sare și turmeric după gust. Preparare: Se pun nucile de caju la hidratat pentru opt ore, apoi se scurg și se clătesc. Se pun nucile de caju hidratate în blender, se adaugă drojdia, uleiul de măsline, zeama de lămâie, apa, sarea și turmericul. Se mixează până devine totul o pastă fină, apoi se poate servi. Opțional, se poate adăuga mărar verde tocat sau ceapă verde.