Preparate cu fructe de tamarind
Tamarindul este fructul unui copac tropical, din familia Fabaceae, cu un gust dulce- acrișor. Este bogat în nutrienți și are multe beneficii pentru sănătate. Polifenolii din tamarind au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, acestea putând ajuta organismul împotriva multor boli cronice. Tamarindul se găsește sub diferite forme: preparat - bomboane, sirop îndulcit, pulpa fiartă de tamarind. Sau păstăi crude. Se poate folosi ca atare sau adăugat în diverse preparate.
Rețete
Supă rece de castraveţi cu tamarind
Ingrediente: 600 g castraveți, 500 ml apă, 250 g năut fiert, 2-3 căței de usturoi, 1 buc. ardei iute, 1 legătură pătrunjel, 2 linguri sos de tamarind, 60 ml smântână de cocos sau soia, sare și piper după gust, ½ linguriță mentă uscată, ½ linguriță mărar uscat, 2-3 linguri de ulei de măsline, facultativ, se poate adăuga zaatar. Preparare: Se curăță castraveții de coajă și se taie felii. Într-un blender se toarnă apa, smântâna de soia sau de cocos, boabele de năut, bucățile de castravete, usturoi, ardei iute, pătrunjel, tamarind, sare, piper, mentă, mărar și ulei, se mixează până se obține consistența dorită. După ce supa este gata, se pune în boluri și se poate servi. Se poate adăuga condiment zaatar.
Supă de linte cu tamarind şi usturoi
Ingrediente: 500 g de linte roșie, 1 ceapă mare, 4-5 căței de usturoi, 3-4 linguri pastă de tamarind, 2 lingurițe turmeric, 2 lingurițe boia de ardei, 2-3 linguri ulei de măsline, 2 linguri pastă de tomate, sare și piper după gust. Preparare: Într-o cratiță potrivită, se pun la călit ceapa tocată fin și usturoiul, se condimentează cu turmeric și boia de ardei și se amestecă să nu se prindă; se adaugă pasta de tomate, apoi lintea și se completează cu apă; se adaugă sare și piper și se lasă să fiarbă. După ce lintea este fiartă, se adaugă pasta de tamarind, se mai lasă 5 minute și se poate servi cu pâine prăjită sau cu orez basmati.