Preparate cu seminţe de ştir
Semințele de știr conțin cea mai mare cantitate de squalene, o substanță care se găsește în ficatul de rechin, dar în proporție mult mai mică. Squalenul din semințele de știr are proprietăți unice cicatrizante și care ajută foarte mult în tratarea multor afecțiuni dermatologice. De asemenea, squalenul accelerează procesele de regenerare a țesuturilor și organelor interne, întinerește celulele și inhibă creșterea și răspândirea celulelor maligne. Semințele de știr se folosesc şi în bucătărie, adăugate în diverse preparate.
Rețete
Risotto de ciuperci cu seminţe de ştir
Ingrediente: 100 g ciuperci uscate, 2 cești apă clocotită, 3 cești apă rece, 7 linguri ulei de măsline, 1 ceapă albă tocată mărunt, 2 cești semințe de știr, 4-5 căței de usturoi, 1 linguriță cimbru tocat, 1 lingură sos de soia, sare și piper după gust. Preparare: Se pun ciupercile la hidratat în cele două cești de apă clocotită și se lasă timp de 10-15 minute, după care se elimină surplusul de lichid. Într-o oală cu două linguri de ulei de măsline se căleşte ceapa până se înmoaie și devine ușor aurie, apoi se adaugă semințele de știr, apa rămasă după înmuierea ciupercilor, cele trei cești de apă rece, un praf de sare și se lasă totul la foc mic, amestecând continuu. Separat, într-o cratiță, se pune restul de ulei de măsline la încins, se adaugă usturoiul, ciupercile și sosul de soia și se lasă pentru 10 minute la foc mic, după care se ia tigaia de pe foc, se adaugă sare și piper după gust și cimbru tocat. În momentul servirii, se pune risotto pe farfurie și se adaugă deasupra ciupercile gătite.
Fursecuri cu nuci şi seminţe de ştir
Ingrediente: 1 cană nuci măcinate, 1 cană zahăr, 1 cană făină de grâu, 150 g semințe de știr, 150 g margarină, 2 linguri cognac, extract de vanilie, 1 praf sare, 1 pliculeț praf de copt. Preparare: Într-un bol se pun nucile măcinate, zahărul, făina de grâu, praful de copt, semințele de știr, margarina puțin încălzită, sarea, cognacul, extractul de vanilie și se omogenizează toate ingredientele până se obține un aluat de consistență tare. Se lasă aluatul la odihnit trei ore, apoi se formează prăjiturele în forme diferite și se pun la copt într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, pentru 15-20 de minute, la 150 de grade C.