Preparate gustoase cu sirop de curmale

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 16 Octombrie 2023

Siropul de curmale este un aliment nutritiv, cu proprietăți asemănătoare mierii de albine. Conţine aminoacizi și antioxidanți mai mult decât merele, portocalele sau bananele, plus numeroase vitamine, minerale, fibre. Siropul de curmale nu are în compoziţie gluten sau alte elemente alergene. Se poate consuma ca atare, ca îndulcitor sau adăugat în diverse preparate.

Rețete

Pulpe de pui dezosate cu marinadă de sirop de curmale

Ingrediente: 4-5 pulpe de pui dezosate, 3 linguri sirop de curmale, 150 ml vin roșu, 2 linguri sos tabasco, 5-6 căței de usturoi, 3 linguri ulei de măsline, 3 linguri sos de soia, sare și piper după gust. Preparare: Într-un vas se pun usturoiul mărunțit şi, rând pe rând, celelalte ingrediente. Se amestecă până se obține o marinadă omogenă; se adaugă pulpele de pui dezosate în această marinadă, după care se acoperă vasul și se pune la frigider pentru cel puțin 3 ore. Se scoate carnea din această marinadă, se scurge puţin şi se gătește pe grătar la foc moderat. Se pot servi pulpele cu legume, salată, sosuri. 

Plăcintă cu aluat sfărâmicios şi sirop de curmale

Ingrediente: 2 mere, 2 pere, 250 g fructe de pădure, 50 g ulei de cocos, 6 linguri sirop de curmale, 200 g fulgi de ovăz, 100 g migdale tocate mărunt, 2 lingurițe scor­țișoară măcinată, 2 ouă, 1 linguriță praf de copt, sare după gust. Preparare: Se taie merele și perele cuburi şi se amestecă cu fructele de pădure. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se unge cu unt, apoi se adaugă fructele și se stropesc cu 3 linguri de sirop de curmale. Într-un bol, se bat ouăle cu 3 linguri de sirop de curmale, se adaugă uleiul de cocos, fulgii de ovăz, scor­țișoara, migdalele mărun­țite, praful de copt, un praf de sare şi se omogenizează bine; se adaugă amestecul peste fructe şi se dă la cuptor 30-40 de minute la 150-160 grade C. Se ser­vește plăcinta caldă sau rece, cu iaurt sau înghețată.