Preparate rapide şi delicioase cu stridii

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 19 Septembrie 2022

Stridiile sunt un tip de mo­luște care se consumă în întreaga lume. Sunt mai multe feluri de stridii, mai consumate fiind cele din familia Ostreidae. Stridiile comestibile fac parte din dieta umană de cel puțin 700 de ani. Ele oferă corpului uman o serie de substanțe nutritive și minerale unice pentru sănătate. Conțin niveluri mari de zinc, proteine, vitaminele D, C, B12, dar şi fier, seleniu, cupru și mangan, fosfor, potasiu, sodiu. Sunt o sursă bună de acizi grași Omega 3, antioxidanți și apă. Stridiile ajută la pierderea în greutate prin creșterea activității metabolice, la repararea țesutu­rilor, la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale, la îmbunătă­țirea funcțiilor sistemului imunitar și celui vascular, la creșterea rezistenței osoase și la vindecarea rănilor, stimulează circulația și oxigenarea sângelui, întăresc imu­nitatea. Stridiile se consumă de obicei crude, dar sunt foarte delicioase și gătite. Se pot prepara la abur, pot fi fierte sau prăjite. 

Rețete

Stridii în sos de unt
Ingrediente: 8 stridii, 100 g unt gras, 80 ml vin alb sec, 1 lingură ceapă roșie tocată mărunt, 1 lingură tarhon proaspăt tocat mărunt. Preparare: Se încinge cuptorul la 180 de grade, se toacă ceapa și tarhonul mărunt. Se pun stridiile într-o tavă, cu partea aplatizată în sus, pentru a putea păstra sucul stridiei în cupă, se introduce tava în cuptor pentru 5-6 minute, până ce se întredeschid stridiile, apoi se scoate din cuptor. Într-o tigaie se pune untul la topit, se adaugă ceapa și după ce a devenit sticloasă, se adaugă tarhonul și vinul, se fierbe sosul până scade puțin. Se desprinde cu grijă carnea din scoici cu un cuțit, se așază pe un platou pe cuiburi de sare sau pe pat de salată și se toarnă sos în fiecare scoică. Se servesc ca atare calde sau cu felii de pâine prăjită unsă cu unt. 

Stridii la cuptor
Ingrediente: 10 stridii, 1 lămâie, 20 g unt, 2 lingurițe boia iute, 4 felii ceapă, sare după gust, 2 lingurițe pesmet. Preparare: Se spală bine stridiile la jet de apă, se desprind de cochilie și se înlătură apa din interior. Se așază cochiliile într-o tavă, pe un pat de sare sau folie de aluminiu, se adaugă deasupra inelele de ceapă, se stropește cu puțină zeamă de lămâie, untul se distribuie în mod egal, boiaua iute, sare și puțin pesmet la final, se introduc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 8-10 minute, apoi se pot servi calde.