Preparate rapide şi gustoase cu ulei de soia
Uleiul de soia este obținut prin extragerea uleiului din semințele plantei de soia și este foarte apreciat atât pentru compoziția sa nutritivă bogată în acizi grași esențiali, cât și a altor compuși bioactivi. Este unul dintre cele mai versatile uleiuri alimentare cunoscute la nivel mondial, deoarece poate fi folosit pentru gătit, la dressinguri și chiar în cosmetice și este printre puținele uleiuri vegetale care conțin acizi grași esențiali. Uleiul de soia presat la rece își păstrează intacte toate proprietățile nutritive. Poate fi consumat în stare crudă, dar şi preparat termic, având un punct de ardere ridicat. Este ideal pentru sotarea legumelor, se poate adăuga în preparatele cu coacere în cuptor, înlocuiește cu succes margarina sau untul în rețetele unor prăjituri etc.
Rețete
Paste cu ton şi ulei de soia
Ingrediente: 1 praz fiert tăiat fin, ½ ardei iute proaspăt tocat mărunt, 2-3 căței de usturoi, 1 cutie de roșii cuburi, 1 cutie cu 80 g ton în suc propriu, 120 g spaghete fierte, 2-3 linguri ulei de soia, busuioc, piper și sare după gust. Preparare: Într-o tigaie potrivită se pune uleiul de soia la încins, se adaugă usturoiul tocat mărunt, ardeiul iute și prazul, se lasă la călit, la foc mediu, 2-3 minute, apoi se adaugă roșiile și 250 ml de apă; se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute şi se pune tonul, se asezonează cu piper, busuioc și sare după gust. După ce dă un clocot, se adaugă pastele fierte în prealabil şi se omogenizează bine. Se pot servi cu pătrunjel verde deasupra.
Chec de post cu ulei de soia
Ingrediente: 2 căni făină albă, 1 cană zahăr, 1 cană lapte de soia, ½ cană ulei vegetal de soia, 1 linguriță extract de vanilie sau zahăr vanilat, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 linguriță praf de copt, ½ linguriță bicarbonat de sodiu, 1 praf sare, coaja rasă de la o lămâie, 1 lingură cacao. Preparare: Într-un bol se amestecă făina, zahărul, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu, după care se adaugă laptele de soia, uleiul, vanilia, coaja de portocală, zeama de lămâie și extractul de vanilie; se omogenizează bine şi se pune aluatul obținut într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, din care se rețin câteva linguri care se amestecă cu cacao; după ce se omogenizează bine, se toarnă peste aluatul din tavă, se amestecă cu o furculiță de jos în sus pentru a se forma model de mozaic şi se coace la 150° C, timp de 40-45 de minute.