Preparate simple cu merluciu

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 30 Ianuarie 2023

Merluciul este un pește ­popular, în special în regiunea mediteraneeană, fiind slab caloric și ideal pentru o dietă echilibrată. O porție de merluciu acoperă deja o mare parte din nevoile zilnice de vitamine și minerale. Este bogat în minerale, vitamine și oligoelemente cum ar fi: vitaminele din grupul B ( B1, B2, B6, B8, B9, B12), vitaminele A, E, K, PP, D, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, clor, sulf, zinc, fier, clor, cupru, iod, mangan, cobalt, molibden, nichel, fluor. 

Rețete

Merluciu marinat în curcuma
Ingrediente: 2 merluciu file, 2-3 linguri de ulei de măsline, sare și piper după gust, 4 lingurițe de curcuma, 2-3 căței de usturoi, 2 felii de brânză chedar, 1 lingură sos de soia, 2 linguri de unt. Preparare: Se face o marinadă din sosul de soia, usturoiul pisat, sare, piper, curcuma și uleiul de măsline, se unge bine peștele cu această marinadă și se pune la rece pentru 15-20 de minute. Se pregătește o tavă de cuptor căptu­șită cu hârtie de copt, se unge cu unt și puțin ulei, apoi se pune peș­tele la cuptor pentru 30-45 de minute, la 160 grade C. Se poate servi pe pat de salată sau cu orice altă garnitură.

Rulouri de peşte cu dovlecei
Ingrediente: 600 g file de merluciu, 2-3 dovlecei potriviți, 100 g cașcaval ras, 2-3 roșii potrivite, 2 ardei iuți, sare și piper după gust. Pentru sos: 2 linguri de unt, 150 ml lapte, 1 lingură amidon sau făină, 2 gălbenușuri, sare și piper după gust. Preparare: Dovleceii se spală și se taie pe lungime în felii potrivite, după care se prăjesc puțin pe ambele părți cât să se moaie, se dau deoparte, timp în care se pregătește peștele. După ce a fost spălat, peştele se taie bucăți, se condimentează și, la fel ca dovleceii, se prăjește puțin pe ambele părți, după care fiecare bucată de pește se înfășoară în felii de dovle­cei, se rade cașcaval deasupra, se pun felii de roșie, se mai presară cașcaval ras și se introduc în cuptor pentru gratinare aproximativ 10-15 minute la 150 grade C, apoi se face sosul. Într-o crăticioară se pune untul la topit, se adaugă făina sau amidonul, gălbenușurile, sare și piper după gust; se omogenizează bine şi se adaugă laptele; se amestecă bine la foc mic până se îngroașă, apoi se dă deoparte și se servește cu pește.