Preparate simple şi aromate cu seminţe de schinduf
Schinduful sau „fânul grecesc” este o plantă aromatică, cu gust dulce-amărui asemănător zahărului ars. Este folosită de foarte multă vreme în medicina alternativă și ca supliment, având în compoziție fibre, proteine, carbohidrați, fier, mangan, cupru, potasiu, mangan, zinc, seleniu, calciu, acid folic, vitaminele din grupul B, magneziu etc. Seminţele de schinduf sunt utilizate des în bucătărie, sub formă de condiment simplu sau în amestecuri de condimente, precum curry şi garam masala, sau pot fi adăugate în salate, pizza, paste, supe, mâncăruri cu sos.
Rețete
Ciuperci cu mazăre şi schinduf
Ingrediente: 300 g ciuperci champignon curățate și tăiate, 300 g mazăre, 1 tijă apio tocată mărunt, 1 ceapă tocată mărunt, 1 lingură semințe de chimen, 250 ml sos de roșii, 100 ml smântână de soia, 2 linguri de ulei, 1 linguriță semințe de schinduf, 100 ml apă, sare și ulei după gust. Preparare: Într-o cratiță în care s-au pus două linguri de ulei, se prăjesc semințele de chimen până pocnesc; se adaugă ceapa și apio şi se călesc la foc mic 1 minut, după care se adaugă ciupercile, mazărea, apă, sare și piper după gust, sosul de roșii, schinduful; se pune un capac și se lasă la fiert, amestecând din când în când, până este gata. La final, se adaugă smântâna de soia, se amestecă până se omogenizează şi se poate servi.
Linte cu schinduf
Ingrediente: 200 g linte roșie, 1 linguriță schinduf, coriandru, chimen, ardei iute, ghimbir, 500 ml lapte de cocos, 2 linguri suc de lămâie, 3 linguri ulei, frunze de mentă. Preparare: Se pune uleiul la încins într-o cratiță şi se prăjesc semințele de schinduf, coriandru și chimen până încep să pocnească, apoi se adaugă laptele de cocos, ardeiul iute, sare și piper după gust; se lasă la fiert, la foc potrivit, 2 minute, după care se adaugă lintea. Când este gata, se adaugă ghimbir ras, zeama de lămâie şi se amestecă bine. Se poate servi asezonat cu frunze de mentă sau pătrunjel.