Preşedintele Georgiei a vizitat Mănăstirea Antim din Capitală
Aflată la București în vizită oficială, Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, și-a manifestat dorința de a vedea și Mănăstirea Antim, ctitoria Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești. În seara zilei de marți, 11 octombrie, aceasta a fost întâmpinată la așezământul monahal bucureștean de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Salome Zurabișvili a depus, mai întâi, un frumos buchet de flori înaintea statuii Sfântului Antim Ivireanul, aflată în fața porților mănăstirii, fiind apoi întâmpinată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul și de părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu, starețul așezământului monahal. Preasfinția Sa i-a prezentat, în continuare, preşedintelui Georgiei impresionanta ctitorie a sfântului ierarh născut în Iviria, vorbindu-i îndeosebi despre istoria lăcașului de rugăciune. Delegația a vizitat și „Sala georgiană” a așezământului monahal, încăpere în care sunt păstrate mai multe icoane, obiecte de cult și albume oferite pe parcursul timpului de diplomați, oameni politici și demnitari ai statului georgian veniți în vizită la Mănăstirea Antim.
Episcopul-vicar patriarhal i-a dăruit doamnei președinte, din partea întregii obști monahale, o frumoasă icoană a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, realizată de părintele protosinghel Antipa Burghelea, precum și câteva volume ce ilustrează aspecte din viața ierarhului martir de neam georgian și din istoria așezământului monahal. La rândul său, Salome Zurabișvili a oferit mănăstirii o icoană a Sfintei Nina, Luminătoarea Georgiei.
La acest eveniment a fost prezent și Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit, la finalul întâlnirii, despre interesul pe care demnitarii georgieni îl arată față de această mănăstire: „Este o tradiție ca președinții Georgiei care vizitează capitala României să viziteze și acest loc atât de semnificativ pentru relațiile, colaborarea și prietenia dintre popoarele român și georgian. A fost mai mult o vizită spirituală, iar bucuria ei s-a citit atât pe chipul doamnei președinte, cât și pe chipurile însoțitorilor săi. Au rămas uimiți de maniera mai mult decât lăudabilă în care amintirea Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul este cultivată în cultura românească, mai ales aici, în obștea ce slujește lui Dumnezeu în ctitoria pe care sfântul a înălțat-o acum mai bine de 300 de ani. Cu acest prilej, obștea mănăstirii a oferit doamnei președinte o icoană a Sfântului Antim Ivireanul și câteva publicații ce privesc viața sfântului ierarh și istoria acestui așezământ monahal. La rândul ei, aceasta a oferit mănăstirii o icoană cu chipul Sfintei Nina, cea care a adus sămânța Evangheliei poporului georgian. Icoana va rămâne în «Sala georgiană», unde se păstrează mărturiile trecerii delegațiilor de stat sau bisericești pe la această mănăstire”.