Preţul pâinii va creşte în câteva zile
▲ Patronatul din industria pâinii anunţă că în câteva zile va creşte preţul pâinii din cauza cantităţilor reduse de grâu existente în stocurile din ţară ▲ Principala cauză a creşterii preţului o reprezintă seceta din această vară, care a afectat foarte mult poducţia de grâu de la noi din ţară, mai bine de jumătate din suprafeţe fiind afectate de lipsa apei ▲ Recolta de grâu din acest an va fi completată din import cu circa 500.000 de tone în vederea asigurării consumului intern pentru panificaţie şi pentru furajarea animalelor ▲
Preţul pâinii va creşte în următoarele zece zile din cauza cantităţilor reduse de grâu de pe piaţa românească şi a preţului de achiziţie, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. Acesta a spus că nu poate estima exact procentul de creştere pentru că depinde de fiecare procesator în parte şi de influenţele pe care le va avea în costurile de producţie. „La ora actuală, mai avem pe stoc doar 70.000 de tone de grâu, o cantitate care ne ajunge pentru o perioadă de maxim trei săptămâni“, a precizat Popescu. Deşi în acest an recolta de grâu nu se va ridica la nivelul celei din 2006, estimările actuale prognozează o cantitate de circa trei milioane tone. Reprezentantul Rompan afirmă că din analizele efectuate până în prezent reiese că mai mult de 70% din producţia de grâu este de o calitate foarte bună. „Estimez că întrega recoltă de grâu va putea fi utilizată în panificaţie. Pentru acoperirea necesarului de consum vom fi, însă, nevoiţi să apelăm la importuri sau la stocurile din rezerva de stat“, a explicat Popescu. În prezent, grâul se vinde pe piaţa internă cu un preţ de 5.500 lei/kg, mai ridicat decât cel de pe piaţa externă, în condiţiile în care, anul trecut, în perioada secerişului, preţul grâului era la aproape jumătate, între 2.800-3.200 lei/kg. Preţul unei pâini de 300 de grame este în prezent de 0,65-0,70 lei. Conform statisticilor, un român consumă anual între 115-120 kg pâine. Seceta a făcut ravagii în acest an la culturile de păioase, mai ales în sudul ţării, producţiile fiind extrem de scăzute, de cel mult 2.000 de kilograme la hectar. „Avem producţii foarte scăzute, în sud, dar avem în toate zonele ţării şi producţii care sunt la un nivel absolut normal, care trec de 4.500-5.000 kg/ha la orz, orzoaică şi chiar trec de 6.000 kg/ha la grâu. Pe total ţară cred că vom avea o producţie medie de 1.600 şi 1.800 de kilograme de grâu“, a declarat recent ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş. Potrivit acestuia, recolta de grâu din acest an va fi completată din import cu circa 500.000 de tone în vederea asigurării consumului intern pentru panificaţie şi pentru furajarea animalelor. „Din informaţiile deţinute, pe piaţa Uniunii Europene va exista un excedent de circa 12 milioane de tone de grâu, la recolta acestui an“, a spus Remeş. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că Guvernul ar putea apela la importul de grâu dacă seceta din acest an va determina un deficit pe piaţă. Cu toate acestea, premierul a subliniat că România nu se află într-o situaţie de criză, chiar dacă este posibil ca producţia de grâu din 2007 să fie mai mică decât cea de anul trecut. În acest an, seceta a afectat peste 60% din suprafeţele însămânţate cu grâu, secară, orz, orzoaică şi rapiţă, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiind vorba de peste 1,69 milioane hectare, dintr-un total de peste 2,82 milioane de hectare însămânţate.