Prevenirea cariilor la copii
Alimentația, factorii de mediu și igiena incorectă sunt principalii factori care determină apariția cariilor dentare la copii. Deși părinții nu pot interzice consumul alimentelor cu potențial cariogen, pot însă introduce în dieta zilnică legume, fructe și brânzeturi, nepreparate termic, care au și rol în curățarea mecanică a dinților.
Cariile pot afecta copiii încă din momentul apariției primilor dințișori, fiind mult mai agresive decât cariile adulților, deoarece stratul de smalț este mult mai subțire. Una din principalele cauze ale apariției cariilor este consumul de caramele, bomboane, prăjituri lipicioase, dropsuri, băuturi îndulcite și acidulate, produse de patiserie.
Pe lângă simpla lor prezență în alimentația unui copil, un alt factor important este frecvența acestora pe parcursul unei zile. „Influența nutriției asupra structurilor dentare se extinde pe o perioadă lungă de timp, în egală măsură în cea de formare dentară și în cea posteruptivă. Extrem de indicat este să reducem frecvența cu care copilul mănâncă produse cariogene, să îl obișnuim cu maxim o gustare de acest gen pe zi, poate chiar de 3-4 ori pe săptămână. Nu putem interzice consumul acestor alimente, important este să găsim moduri prin care să înlocuim variantele cu potențial mare cariogen cu cele mult mai puțin dăunătoare. Să introducem fructe, brânzeturi, legume nepreparate termic care au și un rol în curățarea mecanică a dinților”, spune medicul stomatolog Oana Liana Crișan. Ciocolata neagră, prăjiturile cu conținut mai mare de grăsime, mierea de albine și sucurile naturale de fructe sunt alimente cu potențial cariogen mai mic.
Vizite regulate la dentist
O altă metodă de prevenire a cariei la copil este respectarea controalelor o dată la 6 luni şi sigilarea dentară. „Părinții trebuie să fie conștienți că la medic nu trebuie să se prezinte doar atunci când pe copil îl doare, acesta trebuie obișnuit treptat cu atmosfera cabinetului stomatologic, cu sunetele specifice și personalul medical, pentru a putea interacționa cât mai ușor și eficient cu el”, susține stomatologul. Eficientă în prevenirea cariei dentare este sigilarea șanțurilor și fosetelor, aplicarea produselor florurate local pentru stimularea remineralizării dentare și periaje dentare profesionale sistematice. Succesul tratamentului dentar depinde de tehnicile și materialele folosite, precum și de gradul de igienă și îngrijire al pacientului. Un al factor important în acest proces este gradul de complianță al copilului, precum și abilitatea medicului de a colabora eficient și de a forma o legătură cu pacientul.
Perioadele de erupție dentară
Obiceiurile sănătoase de îngrijire dentară trebuie începute cât mai devreme, astfel încât să creeze premisele unei danturi frumoase şi sănătoase a viitorului adult. Părinții trebuie să cunoască perioadele în care apar dinții de lapte și pauzele eruptive. Cei 20 de dinți temporari apar între 6 luni și 2 ani și jumătate într-o anumită ordine: incisivii centrali, incisivii laterali, primii molari, caninii, molarii secunzi. „Prima etapă este cea a grupului incisiv, între 6 și 13 luni. Există variații normale de erupție pentru fiecare dinte în parte, însă perioada maximă în care ar trebui ca acest grup dentar să fie complet erupt este 16 luni. Depășirea acestor perioade implică prezentarea la cabinetul stomatologic pentru o evaluare amănunțită a stării de sănătate și dezvoltare a copilului”, afirmă Oana Liana Crișan. După finalizarea erupției întregului grup dentar, există o perioadă de 4-6 luni de pauză în care nu erupe nici un dinte. Etapa a doua începe după primul an, prin completarea șirului dentar cu erupția primului molar, urmată de cea a caninului. Și în cazul acestor dinți există variații, perioada maximă de completare a grupului fiind 23 de luni. După finalizarea erupției întregului grup apare o perioadă de 4-6 luni de pauză eruptivă. Etapa a treia interesează molarii secunzi, care erup în medie la 2 ani și 3 luni.
Faptul că dinţii de lapte vor fi schimbați nu înseamnă că îngrijirea lor poate fi ignorată. Obiceiurile corecte de sănătate orală previn apariţia cariilor dentare la dinţii primari, dar şi pe parcursul vieţii.