Prevenţie şi educaţie pentru sănătate
Aproximativ 350 de elevi de la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” din localitatea Roşu, judeţul Ilfov, au participat ieri, 21 februarie, la o oră educativă, în cadrul căreia le-au fost predate pe înţelesul lor principalele reguli de igienă dentară şi generală. Acţiunea face parte din Campania de Prevenţie şi Educaţie pentru sănătate, aflată la a 13-a ediţie.
În mijlocul elevilor de la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” a fost prezentă o echipă de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, printre care medici cu diferite specializări, dar şi asistenţi medicali. „Aceasta este prima campanie de anul acesta, desfăşurată în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cei patru medici prezenţi le-au prezentat copiilor noţiuni despre igiena generală, noţiuni despre partea de psihiatrie pediatrică şi despre stomatologie. Până acum, de Campania de Prevenţie şi Educaţie pentru sănătate au beneficiat peste 2.200 de copii”, ne-a declarat Dănuţ-Viorel Prună, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Campania de Prevenţie şi Educaţie pentru sănătate s-a desprins din trunchiul cel mare al Campaniei „Sănătate pentru sate” şi face parte din protocolul pe care Patriarhia Română l-a semnat cu Ministerul Sănătăţii. Beneficiari sunt copiii din clasele 1-8. „Copiii au fost deosebit de receptivi. Avem copii minunaţi în ţara noastră şi am văzut că ştiu destul de multe informaţii pentru vârsta lor. Este clar că trăim într-o eră a informaţiei, într-o eră a tehnologiei, unde informaţia ajunge foarte repede la copii. Cel mai important lucru este că ei vor să fie sănătoşi. Lucrul cu copiii este foarte dificil, dar am învăţat şi m-am perfecţionat şi în felul acesta sper că am adus multe lucruri benefice pentru ei. Copiii sunt viitorul nostru şi de aceea aici trebuie începută campania de prevenţie”, a spus dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Medicii şi voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului le-au oferit copiilor sfaturi privind periajul dentar, i-au îndemnat să meargă la medicul dentist de două ori pe an şi să mănânce cât mai sănătos. „Este pentru prima dată când această campanie ajunge în liceul nostru şi aceasta este bine-venită, deoarece aici nu avem un cabinet medical. Deşi suntem o localitate rurală foarte aproape de Bucureşti, totuşi simţim nevoia unei educaţii pentru sănătate. O minte sănătoasă lucrează într-un corp sănătos, iar totul în armonie, corp şi minte înseamnă oameni frumoşi. Lucrurile frumoase, atunci când se întâmplă, noi le considerăm normale, dar ele trebuie accentuate, pentru ca după ele să vină altele şi mai frumoase. A fost foarte bine-venită această campanie, deoarece copiii au înţeles foarte multe lucruri. Consider că astfel de campanii trebuie să se adreseze atât copiilor, cât şi părinţilor acestora. Dacă ar fi să facem şi pasul următor, atunci şi membrii familiilor acestor copii ar trebui implicaţi în astfel de acţiuni de prevenţie şi educaţie pentru sănătate”, ne-a declarat Carmen Cojocariu, profesor învăţământul primar. La final, toţi copiii au primit daruri din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale.