Prezenţă arhierească în oraşul Buziaş
Joi, 14 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în oraşul Buziaş, judeţul Timiş. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vizitat biserica Parohiei Buziaş I, Centrul de reeducare a minorilor Buziaş şi Centrul medical de evaluare, terapie, educaţie medicală specifică şi recuperare pentru copii şi tineri „Cristian Şerban“ Buziaş.
Preoţii de la cele două parohii din oraşul Buziaş alături de oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi l-au întâmpinat cu mare bucurie pe Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, la intrarea în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, care datează din anul 1830. Apoi, Înaltpreasfinţia Sa însoţit de domnul Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, domnul Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara, şi maici de la Centrul eparhial au vizitat Centrul de reeducare a minorilor din oraş. Chiriarhul a vizitat sălile de curs, capela şi atelierele în care îşi desfăşoară activitatea zilnică cei aproximativ 100 de beneficiari, prilej cu care a binecuvântat tinerii şi angajaţii instituţiei, împărţind mai multe pachete cu alimente şi iconiţe.
Îndemn de îndreptare pentru tineri
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a apreciat preocuparea conducerii instituţiei de a asigura celor de aici şi consiliere spirituală, prin amenajarea unei capele în interiorul centrului, precum şi buna colaborare dintre instituţie şi cei doi preoţi parohi ai bisericilor ortodoxe din Buziaş. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat importanţa unei colaborări între Centrul Educativ Buziaş şi parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei în vederea reintegrării tinerilor în societate. „Am vorbit şi la penitenciar şi i-am rugat ca după ce vor ieşi din detenţie să meargă la familia lor, iar după aceea să meargă la biserică, unde preotul o să-i prezinte celor din comunitate, să le spună că i-a vizitat în timpul detenţiei lor şi în acelaşi timp să le poarte de grijă, cel puţin la început, pentru că unii dintre deţinuţi nu mai au pe nimeni în casă. Momentul de adaptare şi de încadrare în societate este foarte important şi de aceea am dori ca să existe acest contact între persoanele aflate în detenţie şi partea civilă, încă din acest timp, astfel încât aceştia să nu se simtă abandonaţi”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a poposit la Centrul medical de evaluare şi recuperare „Cristian Şerban“ din Buziaş, unde a vorbit cu medicii, pacienţii şi însoţitorii acestora, i-a binecuvântat şi le-a împărţit iconiţe, subliniind importanţa colaborării pe toate planurile dintre Mitropolia Banatului şi acest centru medical pentru copii şi tineri, coordonat de prof. univ. dr. Viorel Şerban.
Centrul a fost construit între anii 1992 şi 1997, după model occidental, pentru ajutorarea copiilor bolnavi, de fondatorii Fundaţiei „Cristian Şerban“ Marghit şi Viorel Şerban, profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara, în memoria fiului lor, Cristian. După finalizare, această instituţie medicală a fost introdusă în sistemul medical public din România, aflându-se sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii, iar pacienţii sunt spitalizaţi în mod gratuit.