Prezenţă arhierească în Protopopiatul Sascut

Un articol de: Constantin Ciofu - 25 Septembrie 2014

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul s-a aflat ieri, 25 septembrie 2014, la Sascut pentru a binecuvânta lucrările unui ansamblu comemorativ închinat eroilor care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Ierarhul de la Roman a citit cu acest prilej o rugăciune de binecuvântare a elevilor, cărora le-a oferit daruri şi rechizite.

Potopopiatul Sascut a organizat ieri o întâlnire pentru elevii din acest oraş, în cadrul proiectului „Lăsaţi copiii să vină la mine“. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a citit rugăciunea de binecuvântare a elevilor la început de an şcolar. De asemenea, Preasfinţia Sa a sfinţit ansamblul comemorativ închinat eroilor români căzuţi pe front în Primul Război Mondial. „Ansamblul a fost ridicat în curtea Protopopiatului Sascut şi constă dintr-o cruce în granit negru, cu o înălţime de 3,5 metri. Alături de cruce a fost aşezat bustul episcopului Teodosie Atanasiu, originar din Sascut, episcop al Romanului în perioada 1912-1923, perioadă în care a avut loc şi Primul Război Mondial. Episcopul Teodosie s-a remarcat în perioada războiului, în special prin epistolele de încurajare adresate ostaşilor români de pe front. De asemenea, ierarhul s-a remarcat pentru colectele organizate în vederea sprijinirii ostaşilor pe de front. Ne-am bucurat de faptul că Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, înconjurat de soborul slujitorilor, a sfinţit ansamblul comemorativ. Au fost prezente autorităţi locale, reprezentanţi ai Asociaţiei «Cultul Eroilor» - Bacău, profesori şi elevi din zona Sascutului“, a spus pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut.

Sfinţirea microhidrocentralei de pe râul Moldova

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit miercuri, 24 septembrie 2014, prima microhidrocentrală de pe râul Moldova. La eveniment au participat, alături de numeroşi credincioşi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, precum şi reprezentanţii firmelor care s-au ocupat de implementarea proiectului. „Am luat parte la acest moment deosebit pentru faptul că, vorbind de energie electrică, vorbim de lumină. De aceea, rugăciunile noastre de astăzi le-am axat pe ceea ce a dat Dumnezeu şi a creat întâi: lumina. Să nu uităm niciodată că Hristos ne-a povăţuit să luăm lumină din lumină şi să fim lumina lumii. Apoi, când se săvârşeşte un act frumos, în perspectiva bunăstării oamenilor care caută împărăţia lui Dumnezeu, evident că Biserica nu poate să fie insensibilă“, a menţionat PS Ioachim Băcăuanul.