Prima Alianță a universităților tehnice din România
Rectorii celor mai mari universități cu profil tehnic din țară - Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București - au semnat, zilele acestea, protocolul de înființare a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT).
Potrivit reprezentanților instituțiilor de învățământ superior, alianța își propune să reprezinte atât o platformă de colaborare pentru cele cinci universități cu profil tehnic din România, cât și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare, după cum notează Agerpres. Principala misiune a Alianței este aceea de a-și aduce contribuția la schimbarea socială și la formarea forței de muncă înalt specializate, cu viziunea mai amplă de a sprijini competitivitatea economiei românești. Concret, ARUT își va materializa misiunea prin cei trei piloni de activitate, și anume creșterea calității învățământului superior și a relevanței acestuia pentru piața muncii, consolidarea cercetării aplicate cu oferta pentru mediul privat și dezvoltarea proiectelor care să sprijine domeniile prioritare din cadrul Strategiei Naționale pentru Învățământul Terțiar 2015-2020. Tematicile centrale ale Alianței vor fi atât crearea de surse de finanțare destinate proiectelor educaționale și de cercetare, cât și redactarea de proiecte destinate finanțării din Fondul Social European. Astfel, se va încerca definirea unui circuit financiar „mai clar și mai transparent“ pentru toate instituțiile cu profil tehnic din România.
Pentru o economie competitivă
„Din punctul nostru de vedere, este un moment istoric în viața universităților noastre. Alianța își dorește în primul rând să fie o voce unitară a învățământului tehnic, pe de o parte; pe de altă parte, conștienți fiind de faptul că economia românească, societatea românească se pot dezvolta ca urmare a eforturilor noastre, a resurselor umane, pe care universitățile tehnice le oferă societății”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București. În contextul în care România își dorește să devină o economie competitivă, „nu putem vorbi de economie competitivă fără universități tehnice competitive și fără ca vocea universităților tehnice să fie auzită și respectată”, continuă rectorul, în opinia căruia, după zece ani de la implementarea Procesului Bologna, se dorește „o analiză foarte serioasă în contextul amintit, și anume în contextul dezvoltării societății românești în perioada următoare”. Acesta consideră, totodată, că universitățile tehnice „ar trebui să fie beneficiarele, pentru perioada 2014-2020, a finanțării sporite din partea Guvernului (...)“. Și rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Șerban Viorel, este de părere că această alianță „va deveni un actor principal pe piața educațională din România, având în vedere faptul că domeniul științelor inginerești este cel care a asigurat și asigură consolidarea dezvoltării economice a României. (...) Noi ne propunem ca în etapele imediat următoare să cristalizăm un pachet de reglementări, un pachet de propuneri“. La rândul său, rectorul Universității Tehnice din Cluj, Vasile Țopa, a arătat că vocea tuturor universităților tehnice din România va fi una care va rezona pe aceeași tonalitate și care se va impune, ținând cont că România are nevoie astăzi mai mult ca oricând de ingineri bine pregătiți, în multe domenii tehnice.