Prima astronaută europeană care iese în spațiu
Italianca Samantha Cristoforetti a realizat săptămâna trecută, în data de 21 iulie, prima ieşire în spaţiu a unei astronaute europene, pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit NASA, citată AFP.
Ieşirea extravehiculară a astronautei, membră a Agenţiei spaţiale europene (ESA), la o altitudine de peste 400 de kilometri, a durat şase ore şi jumătate şi a fost efectuată în compania cosmonautului rus şi comandant al ISS Oleg Artemiev. Misiunea celor doi a cuprins mai multe sarcini care au vizat, în special, noul braţ robotizat ERA (European Robotic Arm). Lansat pe orbită în iulie 2021, după mai multe întârzieri, braţul robotizat ERA a fost instalat în exteriorul modulului rus al ISS. Cu o lungime de 11 metri, permite efectuarea unor sarcini de mentenanţă sau de echipare şi poate fi dirijat din interiorul sau exteriorul staţiei. Poate, de asemenea, funcţiona în modul automat şi chiar să fie dirijat de la o staţie ESA de la sol.
Ieşirea realizată de Samantha Cristoforetti şi Oleg Artemiev, cea de-a şasea pentru acesta din urmă, este cea de-a treia ieşire consacrată pregătirii ERA. Este cel de-al doilea sejur în spaţiu pentru Samantha Cristoforetti, inginer şi pilot de avioane de vânătoare, în vârstă de 45 de ani, care este pe ISS din 27 aprilie. Deţine recordul celui mai lung timp petrecut în spaţiu de o femeie, în cadrul unei misiuni, cu o perioadă de 199 de zile pe orbită, în 2014-2015. Ea va prelua în curând conducerea staţiei, o altă premieră pentru o astronaută europeană.