Prima denie din Postul Mare în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 03 Aprilie 2020

Potrivit tradiţiei, ierarhi din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au săvârşit miercuri seara Denia Canonului Mare. După ce au citit integral troparele canonului, ierarhii au rostit cuvinte de învăţătură în care au subliniat rolul acestui imn de pocăinţă alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, îndemnând totodată pe credincioși la sporirea rugăciunii şi a pocăinţei în vremuri de încercare. Slujbele au fost transmise online pe site-urile sau paginile de Facebook ale eparhiilor.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit slujba Deniei în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului locaş. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evocat importanţa Canonului de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul: „Acesta este cel mai mare canon din literatura liturgică ortodoxă. Este atât de pilduitor şi de răscolitor pentru că ne aduce istoria lumii, istoria căderii și ridicării neamului omenesc. Ne-a pus înainte acele chipuri de oameni răi şi buni. Ne-am amintit de cei cărora nu trebuie să le urmăm, dar şi de cei pe care trebuie să-i urmăm, având ca modele pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca şi pe autorul canonului, Sfântul Andrei Criteanul. Prin această creație, Dumnezeu ne cheamă să ne plângem păcatele. Căinţa este latura cea mai potrivită a rugăciunilor noastre. Dumnezeu iubeşte căinţa noastră, iubeşte curăţia vieţii noastre şi aşteaptă ca pe toate acestea să le înmulţim în această perioadă”.

Municipiul Buzău

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit slujba Deniei Canonului Mare în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a subliniat importanţa Canonului Sfântului Andrei Criteanul ca mijloc de orientare a vieţii noastre, prin cererea ajutorului lui Dumnezeu şi urmarea exemplului sfinţilor, pentru a ajunge la limanul cel bun al Împărăţiei cerurilor.

„Perioada postului presupune multe nevoinţe şi multe ispite. De aceea, credinciosul are nevoie de ajutor şi de revărsarea harului Sfântului Duh. Pentru aceasta avem nevoie de rugăciunea sfinţilor. Sfântul Andrei Criteanul şi Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca ne ajută, unul cu Canonul cel Mare de pocăinţă, iar celălalt cu exemplul vieţii sale, pentru a nu ne pierde nădejdea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Sfântul Andrei ne aduce în faţa ochilor minţii acele exemple, pe de o parte negative, ale păcătoşilor care nu s-au pocăit, dar şi pe cele pozitive, ale celor care s-au pocăit şi care pentru aceasta au fost mântuiţi de Dumnezeu, pentru ca noi să ne dăm seama că în viaţa aceasta trecătoare avem nevoie de ajutorul divin şi că nu putem ajunge la capătul drumului dacă nu îi avem ajutători pe sfinţi”, a spus ierarhul.

Municipiul Galaţi

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Deniei Canonului Mare în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa acestui imn pentru viaţa duhovnicească a fiecărui om, el fiind în egală măsură rugăciune de pocăinţă şi slavă înălţată lui Dumnezeu.

„Acest imn alcătuit în secolul al 7-lea se mai numeşte şi «Canonul cel Mare» deoarece, pe de o parte, e alcătuit cu mare atenţie, ca o radiografie sufletească, dar şi ca o analiză care pătrunde în minte şi în inima noastră. În această cântare sunt puse pe două coloane, personajele biblice ale întregii istorii a mântuirii, începând de la Adam. În primul rând sunt cei care au trăit după virtute şi după poruncile lui Dumnezeu, care după ce au fost izgoniţi din Rai, au făcut rai prin faptele bune şi prin viaţa lor curată. Pe de altă parte, canonul ne arată şi faptele rele pe care le-au săvârşit o parte dintre cei ale căror fărădelegi şi nume sunt relatate în Sfânta Scriptură. Avem exemplul încurajator al tâlharului care nu a avut curaj să se compare cu Hristos. Lui i-a rostit Iisus concluzia misiunii Sale pământeşti: «Astăzi vei fi cu mine în rai!»”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Municipiul Slobozia

Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit slujba Deniei Canonului Mare la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul sf-esc.ro. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat importanţa acestui imn care se rosteşte în Postul Mare, vorbind despre ajutorul pe care această rugăciune a Sfântului Andrei Criteanul ni-l dă în urcuşul duhovnicesc, în această perioadă de mare încercare pentru toți oamenii. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a evocat viaţa celor doi mari sfinţi pe care imnul ni le pune în faţă ca exemple de pocăinţă, Sfântul Ierarh Andrei Criteanul şi Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, îndemnând pe credincioşi la înnoire sufletească.

Schitul Varlaam, judeţul Giurgiu

Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Denia Canonului Mare la Schitul „Varlaam” din localitatea Adunaţii-Copăceni, judeţul Giurgiu, se arată pe site-ul episcopiagiurgiului.ro.

Municipiul Tulcea

Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit slujba Deniei Canonului Mare în Biserica „Buna Vestire”-Paraclis episcopal din municipiul Tulcea, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.