Prima duminică din Postul Crăciunului în parohia buzoiană Draghești
Credincioșii Parohiei Draghești din comuna Topliceni, județul Buzău, au primit duminică, 19 noiembrie, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, cu hramul „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”, apoi a binecuvântat noua casă praznicală a parohiei, ridicată în ultimii doi ani.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa a slujit: pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Cristinel Mihalcea, pr. Ștefan-Dode Maria-Panaite, de la Parohia vrânceană Milcovul II, pr. Mădălin Alexe, de la Parohia Pleșești, și pr. Ionel Baciu, de la Parohia Buda.
În omilia referitoare la pasajul evanghelic al Duminicii a 26-a după Rusalii (Luca 12, 16-21), ierarhul a explicat că Biserica a rânduit citirea Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina în prima duminică a Postului Nașterii Domnului pentru ca dreptcredincioșii creștini să mediteze mai mult la valoarea veșnică a propriului suflet, încercând să evite patimile aducătoare de moarte spirituală, precum lăcomia sau egoismul.
„Bogatul din pilda pe care a rostit-o Mântuitorul își spunea sieși: «Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te!» (Luca 12, 19). Tocmai aceste îndemnuri către propria persoană exprimă cât de mult se înstrăinase și se dezumanizase acel bogat, ignorându-L pe Dumnezeu, Cel care i-a dat viață, ignorându-i și pe semenii săi, care purtau chipul lui Dumnezeu și dintre care mulți erau săraci și aveau nevoie de ajutorul lui. În ce consta nebunia bogatului? El se adresa sufletului ca și cum acesta avea nevoie de lucruri materiale. Acel om își împietrise atât de mult inima și își întunecase atât de mult sufletul cu patimile egoismului și lăcomiei, încât confunda sufletul cu trupul. Toată lumea creștină cunoaște că omul nu constă numai din trup, ci are, din momentul conceperii sale, un suflet nemuritor, dăruit de Părintele ceresc, care, la momentul morții trupești, se întoarce la Dumnezeu Care l-a dat (cf. Ecclesiastul 12, 7)”, a precizat chiriarhul locului.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
În semn de apreciere pentru lucrarea pastorală și edilitară, părintele paroh Cristinel Mihalcea a primit rangul onorific de iconom. De asemenea, principalii binefăcători ai bisericii din Draghești au fost răsplătiți cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și cu icoane.