Prima întâlnire în noul an universitar a Cercului de Cercetare Biblică
Cercul de Cercetare Biblică „Pr. prof. dr. Vasile Gheorghiu“, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a avut marţi, 29 octombrie, prima întâlnire din anul universitar 2013-2014. În cadrul manifestării, a fost lansat volumul „Angels, Demons and Representations of Afterlife within the Jewish, Pagan and Christian Imagery“, coordonat de Iulian Moga, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.
Sala T22 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi a găzduit marţi seară prima întâlnire din acest an universitar a Cercului de Cercetare Biblică „Pr. prof. dr. Vasile Gheorghiu“, coordonat de asist. dr. pr. Cezar Paul Hârlăoanu. În cadrul întâlnirii, în colaborare cu „Centrul de Istorie a Evreilor şi Ebraistică «Dr. Alexandru Şafran»“ al Facultăţii de Istorie, a fost lansat volumul „Angels, Demons and Representations of Afterlife within the Jewish, Pagan and Christian Imagery“, coordonat de Iulian Moga, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. La manifestare, alături de studenţi de la Facultatea de Teologie şi Facultatea de Istorie, şi de asist. dr. pr. Cezar Paul Hârlăoanu, au fost prezenţi şi pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, lect. dr. pr. Ilie Melniciuc Puică, profesor titular în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, diac. Cătălin Vatamanu, lector al Catedrei de Vechiul Testament din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, pr. Liviu Petcu, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
Manifestarea a debutat cu o cuvântare a părintelui decan Ion Vicovan, după care pr. asist. univ. Liviu Petcu a făcut o scurtă prezentare a volumului „Angels, Demons and Representations of Afterlife within the Jewish, Pagan and Christian Imagery“.
În continuare, lect. univ. dr. Iulian Moga a arătat că volumul pe care l-a coordonat are un caracter interdisciplinar, reunind contribuţiile unor specialişti din ţară şi de peste hotare pe diverse domenii de cercetare precum istoria religiilor, antropologie culturală, epigrafie, arheologie, teologie, filosofie şi etnologie. Acesta a mai subliniat că aria tematică a volumului include atât abordări teoretice, cât şi aplicate, pornind de la izvoare, privitoare la ierarhizarea lumii divine, percepţia asupra naturii divinităţilor, puterilor angelice şi demonice, unicitatea dumnezeirii, reprezentări în mentalul colectiv legate de ideea de moarte şi de mântuire, formule funerare de blestem şi de binecuvântare, tipologia epitetelor personale utilizate şi a relaţiilor sociale precizate în epitafurile funerare evreieşti şi păgâne, imaginea mesagerilor divini în literatura greco-romană, soteriologie şi eshatologie în cultele orientale, iudaism şi creştinism, metafora heliologică a dreptăţii, ierarhizarea lumii divine în lucrările Părinţilor Bisericii, imaginea morţii şi perspectiva asupra lumii de dincolo.
„Prezenţa acestor cercuri şi activitatea lor le văd necesare şi benefice“
„La prima întâlnire din acest an universitar a Cercului de Cercetare Biblică «Pr. prof. dr. Vasile Gheorghiu» am stabilit, prin discuţii şi prin implicarea directă a celor prezenţi, temele ce vor fi dezbătute la viitoarele întruniri. Am dorit ca aceste teme să fie atractive, dar şi să răspundă în acelaşi timp necesităţilor intelectuale, ştiinţifice, dar şi pastorale ale studenţilor noştri. Anul acesta, în mod deosebit, la prima întâlnire a Cercului nostru, a avut loc şi o lansare de carte, apărută la Editura Universităţii «Al. I. Cuza», pentru a aprofunda problematica îngerilor şi a vieţii veşnice, despre care am discutat la o întrunire din anul trecut, dar şi pentru a marca «Zilele Universităţii», ce au loc în această perioadă. Doresc să mai menţionez că, la finalul acestui an universitar, vrem să publicăm toate temele discutate în cadrul cercului nostru într-un volum“, a declarat asist. dr. pr. Cezar Paul Hârlăoanu, îndrumătorul cercului.
„În facultatea noastră, există de ceva timp mai multe cercuri ştiinţifice: cel de Istorie Bisericească, cel de Cercetare Biblică, cel de Spiritualitate şi cel de Istoria Religiilor. În viitorul foarte apropiat, va lua fiinţă încă un cerc, al cincilea, dedicat muzicii psaltice. Prezenţa acestor cercuri şi activitatea lor le văd necesare şi benefice. În primul rând, ele pot oferi cunoştinţe suplimentare, pe lângă cele de la cursuri sau seminarii, iar în al doilea rând discuţiile student-profesor nu sunt îngrădite de un timp limită sau de rigorile planificării unei materii ce trebuie predate. Sfera este mult mai largă la aceste cercuri, iar studenţii pot lua parte la lansări de carte şi la discuţii cu profesori şi invitaţi de la celelalte facultăţi ale universităţii noastre“, a adăugat şi pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.