Primul ajutor în cazul unei mușcături de viperă
În perioadele caniculare, viperele devin mai agresive, un caz în care un copil a fost mușcat de o viperă, în zona Masivului Godeanu, fiind raportat chiar cu câteva zile în urmă. Ce facem dacă suntem mușcați de o viperă? Iată recomandările medicilor de la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.
Nu toate persoanele mușcate de șerpi trebuie să primească serul antiviperin pentru a nu apărea reacții adverse severe, deoarece nu toţi şerpii sunt veninoşi. Administrarea acestui ser constituie tratamentul de ultimă instanță, în cazurile foarte grave. 70% dintre mușcături produc reacții minore, precum umflarea zonei. În cazuri rare, manifestările pot fi foarte severe: scăderea tensiunii arteriale, comă și chiar deces.
În cazul muşcăturii de şarpe, fără o expunere și mai mare la pericol, este indicat să fie fotografiată reptila cu telefonul mobil, lucru care va ajuta personalul medical să determine dacă specia este sau nu veninoasă. Apoi, trebuie sunat la 112, chiar dacă nu există vreo simptomatologie, deoarece este important ca persoana mușcată să ajungă la spital pentru a fi monitorizată de către personalul medical de specialitate.
Victima mușcăturii de șarpe trebuie întinsă pe spate, cu membrul afectat sub nivelul inimii. Mișcările inutile trebuie evitate, datorită riscului de răspândire a veninului. Se aplică un bandaj elastic deasupra locului mușcăturii, fără a strânge prea tare, astfel fiind încetinită răspândirea veninului de la membru spre restul corpului. Rana lăsată de mușcătură trebuie spălată cu apă oxigenată (sau apă curată) și bandajată. NU faceți incizii și nu aplicați gheață!
Reacțiile alergice severe trebuie tratate cu adrenalină! În farmacii există sisteme de autoinjectare cu adrenalină, care pot fi incluse în trusele de prim ajutor. (I.M.)