Primul doctor în teologie al şcolii de la Craiova

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 19 Iulie 2012

Şcoala Doctorală de Teologie din Craiova şi-a desemnat ieri primul absolvent. Este vorba de reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, arhimandritul Ieronim Creţu, care a susţinut teza de doctorat "Creştinismul în Ţara Sfântă de la cucerirea arabă la prima cruciadă (secolele VII-XI)".

Sala de festivităţi a Centrului "Mitropolitul Firmilian" din Craiova a găzduit luni, 16 iulie, şedinţa de susţinere a tezei de doctorat cu titlul "Creştinismul în Ţara Sfântă, de la cucerirea arabă la prima cruciadă (sec. VII-XI)", aparţinând arhimandritului Ieronim Creţu, doctorand al Facultăţii de Teologie din Craiova, la disciplina istoria Bisericii Universale. Din comisia de susţinere au făcut parte IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din Craiova, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul lucrării, şi pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, director de studii la Consiliul Bisericilor Europene din Geneva.

La finalul prezentării, IPS Părinte Irineu l-a felicitat pe candidat pentru munca de cercetare depusă în elaborarea lucrării prezentate. "Prin Şcoala Doctorală de la Craiova am dorit să dăm un sens şi un plus de valoare teologiei noastre ortodoxe româneşti. Faptul că am început cu o lucrare despre Ierusalim, din punctul meu de vedere este o binecuvântare, fiind locul unde a trăit şi a învăţat Mântuitorul Hristos. Ne bucurăm, de asemenea, că părintele Ieronim a ales această temă şi a venit aici la Craiova pentru a o lucra şi pentru a o duce la capăt. De aceea îl felicităm şi-i mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh, care a binecuvântat ca Preacuvioşia Sa să studieze în reşedinţa eparhiei noastre", a spus Mitropolitul Olteniei.

O lucrare după toate normele ştiinţifice

În referatul prezentat, pr. prof. univ. dr. Pătuleanu a făcut o descriere generală asupra calităţii muncii de cercetare întreprinse de candidat, propunând în consecinţă comisiei acordarea titlului de "doctor în teologie".

"Lucrarea de faţă respectă normele ştiinţifice în vigoare cu privire la alcătuirea unei teze de doctorat. Textul se întinde pe 250 de pagini, cuprinzând un aparat critic format din 750 de note de subsol şi o bibliografie alcătuită din mai multe ediţii ale Sfintei Scripturi, ediţii patristice şi cronici, cuprinse în Secţiunea izvoare. Lucrarea este împărţită în 10 capitole, fiecare capitol fiind împărţit în mai multe subcapitole, ultimul fiind dedicat concluziilor generale. Limbajul este unul cursiv, narativ, îngrijit, unul acordat temei abordate, nelipsind accentele biblice şi viziunea personală asupra faptelor istorice. Lucrarea de faţă vizează unul sau mai multe aspecte ce compun tabloul de ansamblu al modului în care s-a derulat viaţa bisericească, începând de la angajarea militară a creştinilor în luptele cu invadatorii musulmani, trecând prin evidenţierea organizării Patriarhiei Ierusalimului şi ajungând la identificarea principalelor coordonate ale relaţiilor dintre comunitatea creştină, evrei şi autorităţile musulmane", a notat pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu.

În final, candidatul a declarat: "Aflându-mă în funcţia de reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte pentru ultimii 18 ani am ţintit să aduc mai multă lumină asupra perioadei mai puţin cunoscute istoriografiei bisericeşti. Am avut în atenţie în mod special Patriarhia Ortodoxă, literatura creştină din această perioadă, raporturile dintre creştini şi noua stăpânire şi faptul că Ţara Sfântă este un loc al pelerinajelor şi al locurilor unde pelerinii se îndreaptă".