Primul hub educaţional din România, la Timişoara

Un articol de: Oana Nistor - 30 Martie 2016

În cadrul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor de la Universitatea de Vest din Timişoara a fost inaugurat primul hub educaţional din ţară, un proiect creativ de educaţie colaborativă iniţiat de studenţi şi dezvoltat cu ajutorul profesorilor şi al celor 30 de companii partenere. Minds Hub îşi propune să conecteze studenţi, companii, profesori şi ONG-uri, scopul final urmând a fi reducerea duratei medii de inserţie pe piaţa muncii.

Primul hub educaţional din România a fost deschis, luni, 28 martie, la Universitatea de Vest Timişoara (UVT), pe o suprafaţă de 200 mp, în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor, Minds Hub fiind gândit ca un proiect creativ de educaţie colaborativă iniţiat de studenţi şi dezvoltat cu ajutorul profesorilor şi al celor 30 de companii partenere. „Acest proiect reprezintă punerea în aplicare a unor idei foarte bune ale studenţilor noştri de la UVT şi a colegilor lor de la Universitatea Politehnica Timişoara. Peste 30 de companii mari din Timişoara s-au arătat interesate de a investi în aceste proiecte circa 85.000 de euro. Cred că acest hub va genera idei, va genera proiecte, iar punerea în aplicare este un semnal pozitiv dat întregului mediu universitar”, a declarat la conferinţa de inaugurare rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

„Proiectul este o triplă premieră, pentru că este primul hub educaţional din ţară, pentru că o mână de studenţi au reuşit să facă acest hub, pentru că am reuşit să punem la aceeaşi masă cei trei actori implicaţi, respectiv studenţi-facultate-companii. De marţi, începem treaba”, a spus Remus Rădvan, iniţiatorul şi coordonatorul hub-ului şi actual masterand în cadrul FEAA din Timişoara.

Minds Hub va permite dezvoltarea de oportunităţi şi proiecte între studenţi, angajatori, profesori şi ONG-uri, iniţiatorii proiectului estimând un număr de minimum 15-20 proiecte noi în fiecare an şi peste 300 de evenimente cu implicarea şi participarea a peste 4.000 de persoane. „Proiectele şi activităţile ce vor fi derulate vor reduce durata medie de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor cu până la 30%, iar companiile partenere pot avea reduceri de costuri financiare asociate programelor de induction de minim 15-20% anual”, spun iniţiatorii hub-ului. În acest sens, rectorul Marilen Pirtea a subliniat faptul că prin acest proiect UVT nu creează roboţi sau doar buni profesionişti pentru locurile lor de muncă, ci creează „oameni inventivi, care să dezvolte societatea prin ideile lor”.

Minds Hub se dezvoltă pe trei direcţii, respectiv spaţiul creativ din cadrul FEEA, unde vor avea loc diverse evenimente, consiliul educaţiei colaborative şi platforma WeLearn. Spaţiul creativ are o suprafaţă de 200 mp şi cuprinde o sală de lucru cu cuburi din sticlă şi scaune montagne-rousse, o sală de recreere cu bibliotecă pe tavan cu aproximativ 600 de volume, o sală de şedinţe cu o masă suspendată şi perete 3D, precum şi un laborator IT. Consiliul educaţiei colaborative care ges­tionează hub-ul este format din preşedinţii a şapte organizaţii studenţeşti, profesori - ambasadori din opt facultăţi şi reprezentanţi ai companiilor partenere. În ceea ce priveşte platforma online, http://www.landing-page.welearn.info/, aceasta conţine, printre alte facilităţi, cursuri practice şi teoretice de business, pe care studenţii le vor putea accesa.

Conceptul de hub în tehnologie - firme care împart acelaşi spaţiu de lucru (co-working space) a apărut la începutul anilor 2000, în San Francisco, pe măsură ce s-au dezvoltat tot mai multe afaceri din acest domeniu. Motivul a fost că oamenii din tehnologie nu voiau să piardă interacţiunea cu ceilalţi pe măsură ce comunicau tot mai mult online.