Primul Mitropolit al Țării Românești, cinstit la Catedrala Patriarhală
La finalul zilei de 27 octombrie, slujba Privegherii pentru Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, Mitropolitul Țării Românești, a fost săvârșită la Catedrala Patriarhală de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Credincioșii prezenți în sfântul lăcaș, dar și cei aflați pe Dealul Patriarhiei, care au așteptat cu răbdare și râvnă timp îndelungat pentru a primi binecuvântarea sfinților, s-au rugat cu multă evlavie, alături de soborul de slujitori, pentru ocrotire și mijlocire.
La sfârșitul slujbei Utreniei, ierarhul dunărean a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre puterea înnoitoare a participării la pelerinaje, dar și despre rolul pe care sfinții îl au în viața fiecărui creștin: „Când poverile greșelilor și păcatelor noastre ne încovoaie, când păcatele trec din bolile sufletului și în bolile biologice ale trupului, simțim nevoia de ajutor. Evident, ajutorul este întâi de la Domnul, dar de foarte multe ori este mult mai aproape de noi prin cei ce fac voia lui Dumnezeu, anume sfinții. Pentru că au trăit în lume și au învins răul prin puterea rugăciunii, prin pocăință multă, post și fapte bune, ei sunt luminătorii noștri spre Domnul Hristos. Îndrăznim mai mult la sfinți pentru că o parte din ei sunt solidari cu viața noastră trupească. Ne atingem, în trup fiind, de trupurile purtătoare de har, lumină și putere dumnezeiască, de moaștele sfinților. Sfântul Nicolae Cabasila spunea, în secolul al 14-lea, că avem posibilitatea să ne atingem sfios de Domnul Hristos prin sfintele moaște”.
Vineri, 28 octombrie, Sfânta Liturghie spre cinstirea Sfântului Ierarh Iachint și a Sfintei Teofana Basarab a fost săvârșită de soborul Catedralei Patriarhale.
Răspunsurile liturgice la slujba Privegherii au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijat de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.