Primul număr al „Studia Theologica et Historica Aradensia”

Un articol de: Marius Nedelcu - 14 Mai 2020

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a lansat în anul universitar 2019-2020 o nouă revistă știin­țifică, cu titlul „Studia Theologica et Historica Aradensia”. Revista este editată sub coordonarea Centrului de studii teologice-istorice și de prognoză pastoral-misionară al facultății arădene, înființat în anul 2004. Revista va acoperi preocupările științifice ale centrului de cercetare, cooptând nume de referință din viața academică, teologică și laică: academicieni, teologi, istorici, profesori, cercetători.

Publicația apare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care este președinte de onoare al revistei. 

Finalitatea și motivația revistei sunt sintetic creionate în Cuvântul înainte al primului număr, semnat de pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, cel care a avut inițiativa apariției unei astfel de reviste: „Am ales acest titlu nu doar motivat de gândul de a acoperi o parte a spectrului de cercetare al centrului, ci și de a deschide cercetarea istorică-teologică arădeană spre o și mai strânsă conlucrare cu cercetarea istorică în general, precum și pentru a evidenția contri­buția arădeană la dezvoltarea studiilor de teologie și de istorie în actualitate”.

„Cât privește apariția viitoarelor numere, revista va cuprinde studii și conferințe teologice-istorice care se vor desfășura în cadrul centrului, precum și recenzii și concluzii ale unor cercetări academice actuale. O componentă esențială a acestei reviste va fi deschiderea ei interna­țio­nală, o platformă în care să se regăsească elementele definitorii ale mișcării ideilor, precum și ale cer­cetării în arhive, la confluența studiilor de specialitate din mediul academic”, spune părintele protosinghel lect. dr. Nicolae M. Tang. 

Primul număr al revistei cuprinde lucrările a două conferințe națio­nale organizate în anul 2019, în cadrul Centrului de studii teologice-istorice și de prognoză pastoral-misionară, sub genericul „Patriarhul Nicodim Munteanu și memoria istorică a interbelicului românesc” (9 aprilie 2019) și „Patriarhul Iustin Moisescu - promotor al dialogului ecumenic” (3 iunie 2019).