Primul sfânt canonizat în țara noastră, sărbătorit la Târgoviște
Credincioși, în special tineri, au participat în zilele de 10 și 11 august 2020, în municipiul Târgoviște, la slujbele și manifestările cultural-educaționale dedicate Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei. Anul acesta, de ziua sfântului ocrotitor, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, la Mănăstirea Stelea.
Numeroși pelerini din municipiul Târgoviște și din județul Dâmbovița, precum și autorităţi locale, au participat, luni și marți, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti. Din cauza situației actuale de sănătate publică, aceștia au respectat normele sanitare în vigoare pe durata sfintelor slujbe.
Sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon a început, așa cum este rânduiala, în ajun, luni, 10 august, cu slujba Vecerniei, care a fost oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște. La finalul sfintei slujbe, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon a fost dusă în procesiune de la catedrală la Mănăstirea Stelea din același oraș.
A doua zi, marți, 11 august, credincioșii care au dat dovadă de dragoste și atașament față de sfântul ocrotitor au venit în incinta Mănăstirii Stelea, respectând normele de protecție, purtând măști și stând la distanța cerută de autorități. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la un Altar de vară amenajat lângă biserica mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
Cu acest prilej, chiriarhul locului a hirotonit întru preot pe diaconul Teodor Romario Tudorache, absolvent al cursurilor de licență și de master ale Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, pe seama Parohiei Valea Leurzii, Protoieria Pucioasa, județul Dâmbovița.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a evocat importantul rol spiritual, misionar și pastoral pe care Sfântul Ierarh Nifon, protectorul Eparhiei Târgoviștei, l-a avut pentru Ortodoxia românească și universală. Despre sfântul pomenit ieri, ierarhul a mai spus că este o personalitate bisericească marcantă a veacului său, a cărui prezență strălucitoare și sfântă este vie, luminoasă și puternică până astăzi, dar, în același timp, este și cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre.
Acestui popas de cinstire i s-a adăugat și un moment cultural-educaţional, pentru că Înaltpreasfinția Sa a prezentat trei volume tipărite cu acest prilej de către Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, intitulate: „Târgoviște - reședință a Mitropoliților munteni - 500 de ani de la mutarea oficială a Mitropoliei de la Curtea de Argeș”, „Vlad Țepeș - apărător al civilizației creștine” și „Tudor Vladimirescu, personalitate complexă a neamului românesc - 240 de ani de la nașterea sa”, precum și broșurile misionare intitulate: „Filantropia creștină - mărturie concretă a valorilor Evangheliei lui Hristos” și „Parohia - spațiu spiritual, cultural și educațional fundamental”.
La Sfânta Liturghie au participat tineri din județul Dâmbovița. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a oferit `Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri la 22 de elevi din Arhiepiscopia Târgoviștei care au obţinut media generală 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat, anul acesta.
De la Patriarh al Constantinopolului la Arhipăstor al Țării Românești
Sfântul Ierarh Nifon s-a călugărit de tânăr la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos. După ce a trecut pe la mai multe mănăstiri, printre care și Marea Lavră, Sfântul Nifon s-a stabilit la Mănăstirea Dionisiu. Datorită vieţii sale a fost ales Mitropolit al Tesalonicului și apoi, în 1486, Patriarh al Constantinopolului. Domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) l-a adus pe Sfântul Nifon, în anul 1504, în Țara Românească, cu scopul de a reorganiza Biserica Ortodoxă de aici. A trecut la Domnul, ca și domnitorul Radu cel Mare, în anul 1508.
În anul 1515, Sfântul Neagoe Basarab, care purtase de grijă sfântului în timpul neînțelegerilor sale cu Radu cel Mare, ajuns acum domnitor al Ţării Românești, a adus trupul neînsuflețit al sfântului în țară pentru ca „să curățească și să tămăduiască greșeala lui Radu Vodă”.
Contribuția culturală a ierarhului a avut un rol deosebit de important pentru misiunea Bisericii, deoarece la îndemnul său a fost utilizat tiparul, care avea să ducă la cunoașterea mai rapidă și bogată atât a credinței, cât și a vieţii liturgice ortodoxe. La îndemnul Sfântului Ierarh Nifon și cu sprijinul domnitorului Radu cel Mare, ieromonahul Macarie a tipărit la Târgoviște, în anul 1508, primul Liturghier ortodox din lume și prima tipăritură imprimată în Ţările Române.
La 16 august 1517, a doua zi după sfințirea Mănăstirii lui Neagoe Vodă din Curtea de Argeş, unde a fost prezent şi Patriarhul Ecumenic Teolipt I, a avut loc canonizarea Sfântului Ierarh Nifon, aceasta fiind prima canonizare făcută pe teritoriul țării noastre. S-a hotărât ca pomenirea lui să se facă în ziua mutării sale la cele veșnice, adică la data de 11 august.