„Prin dragostea lor, martirii au convertit răutatea celor care Îl urau pe Hristos și i-au făcut să își asume credința creștină”
Marți, 26 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir”, Protopopiatul Huși, cu prilejul hramului sfântului lăcaș.
În cuvântul de învățătură, ierarhul Hușilor a vorbit despre puterea care i-a determinat pe cei care au devenit martiri să rămână neclintiți în fața urii persecutorilor:
„A fi martir înseamnă a-ți asuma, în mod necondiționat, statutul de creștin. A fi martir înseamnă a avea inima plină de iubirea lui Hristos, iubire care ne determină în mod natural să Îl și mărturisim în fața lumii. Martirul este cel care se opune urii lumii prin iubirea lui Hristos, sălășluită în inima lui. Martirul trăiește ceea ce Hristos ne-a învățat pe Cruce, atunci când lumea se dovedește a fi ingrată, disprețuitoare, calomniază și declanșează răutate față de Dumnezeu. El este cel care răspândește iubirea lui Hristos. Pe Cruce, Hristos ne-a dăruit, fiecăruia dintre noi, în momentul în care noi am decis să Îl răstignim, dragostea Sa neclintită.
A iubi ca Dumnezeu înseamnă a rămâne neclintit, statornic în dragoste, indiferent de ostilitatea, de răutatea pe care o primim.
Pasajul evanghelic ne vorbește despre iubirea lui Hristos și ura lumii. Iubirea lui Hristos înghite, pulverizează, aneantizează ura, disprețul și răutatea lumii.
Fiecare martir - cei care nu au pus nimic mai presus de Hristos (nici viața, nici cariera, nici statutul lor social) - este un martor nemincinos al acestei iubiri a lui Hristos.
Nouă ne este greu să facem această distincție în viața noastră. Din păcate, când cineva se dovedește a fi ostil față de Biserică, față de valorile evanghelice, noi ne năpustim asupra acelei persoane, facem atac la persoană, când ar trebui să ne centrăm doar pe mărturisire”.