Principala preocupare a europenilor este imigraţia

Data: 13 Mai 2014

Majoritatea grecilor şi italienilor doresc mai puţini imigranţi în ţara lor, în timp ce în cazul francezilor, britanicilor şi germanilor opiniile pro şi contra sunt împărţite aproximativ egal. Sentimentele antiimigraţie sunt întâlnite în special în rândul celor care au opţiuni politice conservatoare şi de dreapta, se arată în studiul realizat în şapte ţări europene de centrul Pew Research.

Principala preocupare a europenilor pare să fie imigraţia, mulţi dintre aceştia considerând că imigranţii vor să le fure locurile de muncă, în consecinţă doresc mai puţini imigranţi. Sondajul realizat de Pew Research în şapte ţări europene relevă că populaţia acestora este preocupată de problema imigraţiei nu doar sub aspect economic, ci şi cultural, apreciind că „imigranţii nu doresc să adopte obiceiurile ţărilor unde ajung“. Conform sondajului amintit, citat de Agerpres, 86% dintre greci, 80% dintre italieni doresc mai puţini imigranţi, în timp ce, în cazul francezilor (57%), britanicilor (55%), spaniolilor, germanilor şi polonezilor, opiniile pro şi contra imigraţiei sunt împărţite aproximativ egal. Atunci când întrebarea este adresată invers, şi anume dacă cei intervievaţi ar dori o creştere a numărului de imigranţi în ţările lor, cel mai mare procent de răspunsuri pozitive s-a înregistrat în Germania (14%), la cealaltă extremă situându-se Italia şi Grecia, unde numai 2% şi respectiv 1% dintre persoanele chestionate s-au declarat în favoarea sosirii mai multor imigranţi.

Totodată, cercetarea subliniază faptul că sentimentele antiimigraţie sunt mai des întâlnite în rândul celor cu opţiuni politice conservatoare sau de dreapta, decât în rândul simpatizanţilor partidelor de stânga.

În ce priveşte romii, percepţia cea mai favorabilă asupra acestora este înregistrată în Spania, unde 56% dintre cei chestionaţi au manifestat o astfel de opinie. La cealaltă extremă este Italia, unde 85% dintre persoanele chestionate au mărturisit că nu au o părere bună despre această minoritate. Pe de altă parte, în opinia majorităţii grecilor (70%), italienilor (69%), polonezilor (52%) şi francezilor (52%), imigranţii implică o cheltuială pentru economiile ţărilor unde se instalează, în cazul spaniolilor, părerile la acest capitol fiind aproape egale, 47% dintre aceştia considerând că imigranţii ajută economia spaniolă, în timp ce 46% au o părere opusă.

Cât despre percepţia asupra UE, pe ansamblul celor şapte ţări ea este pozitivă în cazul a 52%  dintre participanţii la sondaj şi negativă pentru 46%. Totuşi, 53% dintre ei cred că ţara lor a fost slăbită de aderarea la blocul comunitar, în cazul italienilor, acest procent ajungând la 74%. De asemenea, 71% dintre cei chestionaţi consideră că la Bruxelles nu se ţine cont de opinia cetăţenilor, 63% cred că UE se implică prea mult în problemele interne ale statelor membre, iar 57% estimează că ea este ineficientă. Însă, 70% dintre toţi participanţii la sondaj consideră că Uniunea Europeană contribuie la menţinerea păcii pe continent. (Oana Nistor)