Probleme de bioetică întâlnite în pastoraţie
Preoţii de caritate din spitalele, azilurile şi orfelinatele bucureştene s-au întrunit în conferinţă ieri, 11 aprilie, la demisolul Bisericii „Sfânta Treime“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, aflată în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti. Tema discuţiilor au constituit-o problemele de bioetică întâlnite în pastoraţia preoţilor de caritate.
Preoţii de caritate se confruntă de-a lungul pastoraţiei cu o serie de probleme de bioetică, precum avortul, fertilizarea, eutanasia, clonarea, terapia cu celule stem, experienţele pe oameni, pe embrionul uman, transsexualitatea etc. În acest context, preoţii de caritate şi Biserica Ortodoxă, în general, trebuie să ofere răspunsuri şi explicaţii, desigur, bazate pe Revelaţia lui Dumnezeu, întrucât omul este persoană, chip şi asemănare a lui Dumnezeu, şi nu o simplă fiinţă biologică. „Viaţa omenească nu este produsul devenirii spontane a lumii, ci, pentru apariţia ei, Dumnezeu a avut o grijă deosebită: omul nu apare la poruncă, ci în urma unui sfat şi a unui act special al Sfintei Treimi. Viaţa omenească nu este determinată doar de plăsmuirea omului din pământ, ci şi sau mai ales de suflarea viu-făcătoare a lui Dumnezeu. Aceasta ne dovedeşte faptul că omul nu este o simplă fiinţă biologică, ci este deodată suflet viu şi trup omenesc“, a explicat pr. Tudor Peiu, de la Biserica „Sfânta Treime“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“.
Acest aspect fundamental a fost subliniat şi de prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, medic primar în specialitatea chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi manager general al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“. „În clipa în care lucrezi cu viaţa, cu moartea şi cu copiii, trebuie să-L laşi pe Dumnezeu să intre şi să lucreze în tine. Au fost salvate atâtea vieţi, dar nu eu, ci Dumnezeu. Toată existenţa mea m-am străduit ca să nu-L mânii pe Dumnezeu şi m-am rugat: «Doamne, ajută-ne!», «Doamne, fă ceva!», «Doamne, fă-i ceva că este un copil care se uită cu nişte ochi de îngeraş». Participarea mea aici este datorată nu calităţii mele de gazdă, ci de mesager. Am venit ca să transmit un mesaj de mulţumire din partea doctorilor, a întregului spital şi, nu în ultimul rând, a copiilor pentru faptul că Dumnezeu este prezent şi ni Se aduce în permanenţă în acest lăcaş. De asemenea, vrem să facem lucruri frumoase împreună, să ne înţelegem bine unii cu alţii şi să ştiţi că cel puţin în acest spital noi trăim cu Dumnezeu în permanenţă. Sperăm în ajutorul Lui şi dorim să păstrăm şi să îmbunătăţim legătura cu El“, a spus prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu. Totodată, domnia sa a vorbit şi despre necesitatea desfăşurării unui program de conştientizare a întregii ţări despre cel mai de preţ lucru pe care-l are această ţară, şi anume materialul genetic. Dacă acesta degenerează, fie din cauza experienţelor, a alimentaţiei sau altor numeroşi factori, implicit şi patologia se schimbă.
În continuare, preoţii de caritate au avut şansa să afle mai multe despre problemele de bioetică de la părintele Vasile Răducă, prof. univ. dr. la Catedra de teologie morală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. „Biserica are întotdeauna răspunsuri pe care trebuie să le adapteze cât mai bine la înţelegerea omului contemporan. Revelaţia lui Dumnezeu este răspunsul suprem din care Biserica şi slujitorii ei se inspiră, dar răspunsul acesta trebuie explicat în funcţie de o serie de provocări pe care fiecare societate le aduce unei anumite generaţii. În cazul de faţă avem provocările legate de succesele şi de abuzurile descoperirilor sau performanţelor biomedicale. Este o zonă în care Biserica este implicată, este provocată să dea răspunsuri şi sperăm să dăm răspunsuri care să nu fie doar pentru noi, ci care să fie luate în considerare de cei care se fac sau sunt responsabili de performanţele biomedicale uluitoare pe care omul contemporan a reuşit să le aibă“.
Întrunirea preoţilor de caritate a fost precedată de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite şi a fost moderată de pr. Horia Prioteasa, coordonatorul preoţilor de caritate, şi Eugen Bucur, inspector eparhial. La final, au fost discutate diferite subiecte de ordin administrativ.