Probleme la subvenţionarea energiei
Foarte multe persoane care au nevoie de ajutoare pentru plata facturii la energie nu beneficiază de ele, în schimb statul acordă subvenţii uniforme, pentru toţi consumatorii, care nu sunt compatibile cu normele europene, a arătat vicepreşedintele ANRE, într-o conferinţă de specialitate. Potrivit unui studiu prezentat la conferinţă, 1.732.257 de gospodării se află în sărăcie energetică, însă doar 27,53% dintre ajutoare ajung la cele mai sărace gospodării, iar numărul şi valoarea ajutoarelor de încălzire au scăzut în ultimii patru ani, întrucât pragurile de venit nu au mai fost actualizate din 2011.
Un studiu realizat de Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD) şi prezentat la o conferinţă de specialitate arată faptul că 23% dintre gospodăriile din România sunt afectate de sărăcia energetică, adică întâmpină dificultăţi în a-şi asigura nevoia de energie la costuri accesibile.
Întrebat cum pot fi ajutaţi aceşti oameni, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a arătat că, în primul rând, ei trebuie identificaţi, apoi trebuie găsite soluţii de finanţare compatibile cu normele europene, actualele scheme de ajutor nerespectând directivele europene.
„În primul rând, trebuie să-i identificăm, să găsim criterii în baza cărora sunt selectaţi consumatorii vulnerabili şi cei care sunt în situaţia de sărăcie energetică şi să găsim soluţii de finanţare compatibile cu normele europene, pentru că cele prin care îi ajutăm momentan nu sunt”, a spus oficialul ANRE.
El a mai arătat că reglementările europene impun să aplicăm ajutoare pe nişte criterii, nu uniforme la toată lumea, aşa cum se întâmplă momentan.
Dar acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de luna martie a anului viitor, întrucât hotărârea de guvern care prevedea acest lucru a fost amânată de mai multe ori.
„Hotărârea care prevedea aceste criterii trebuia să se aplice anul trecut din martie, s-a amânat pentru anul acesta în martie, iar anul trecut s-a amânat din nou cu un an. Deci mai devreme de anul viitor nu vom ajunge în acest stadiu”, a conchis Nagy-Bege.
Potrivit studiului CSD, 23% dintre consumatorii din România, adică 1.732.257 de gospodării, se află în sărăcie energetică.
În 2016, puţin peste un milion de consumatori beneficiau de tariful social, iar ajutoare de încălzire primeau doar 8.128 de gospodării (în 2017), după cum arată datele Ministerului Muncii, citate în studiu.
De ce este importantă combaterea sărăciei energetice? Deoarece„sărăcia energetică îngreunează parcursul educaţional şi socio-economic al celor afectaţi, adânceşte sărăcia şi excluziunea în sens larg şi este un factor important de marginalizare socială”, comentează autorii studiului CSD, un think-tank înfiinţat în anul 2006 în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj.
Raportul menţionat mai arată că doar 27,53% dintre ajutoare ajung la cele mai sărace gospodării, iar numărul şi valoarea ajutoarelor de încălzire au scăzut în ultimii patru ani, întrucât pragurile de venit nu au mai fost actualizate din 2011.
De asemenea, mai puţin de 30% dintre cei care ar trebui să primească ajutoare conform venitului ajustat pe membru de familie le şi primesc, au subliniat autorii raportului, care propun să se elaboreze o schemă de sprijin care să ia în calcul atât ajutoarele pe termen scurt, cum este cel pentru încălzirea locuinţei, cu ajutoarele pe termen lung, precum cele privind reabilitarea locuinţelor.
Studiul CSD a centralizat şi câteva măsuri luate în ţările UE pentru protecţia consumatorilor vulnerabili. În timp ce România a apelat la introducerea unui tarif social şi la limitarea debranşării în cazul neachitării facturii, alte ţări au acordat gratuitate la energie (Grecia şi Italia), indemnizaţii sociale adiţionale pentru energie (Austria, Cehia, Germania, Franţa, Ungaria, Danemarca), înlocuirea gratuită a aparaturii casnice ineficiente (Franţa) sau subvenţii financiare pentru înlocuirea aparaturii ineficiente (Austria, Cipru, Franţa).