Procedură simplificată pentru punctele gastronomice locale

Data: 13 Iulie 2021

Atestatul necesar procesului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a punctelor gastronomice locale (PGL) în Delta Dunării se poate obţine acum mult mai ușor, după ce ­cursul obligatoriu de bucătar de trei luni a fost înlocuit cu unul online de trei zile.

Punctele gastronomice locale sunt bucătării particulare, ale localnicilor, care oferă turiştilor mâncare specifică zonei şi sunt amenajate în spaţiul micilor ferme, exploataţii familiale, stâne sau adăposturi pescăreşti, iar ideea înființării acestora a fost a Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Anterior, deoarece un PGL este asimilat în legislaţia actuală cu un restaurant, una din condițiile pentru obținerea atestatului de către cei interesați de deschiderea unui punct gastronomic era efectuarea unui curs de bucătar care, în mod normal, durează cel puţin trei luni.

„Agenţia Naţională a Zonei Montane a acreditat un curs de două-trei zile care se poate face şi online dedicat PGL. Este un curs gratuit organizat de ei la care noi venim cu o componentă locală legată de specificul Deltei”, a afirmat, pentru Agerpres, Teodor Frolu, membru fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Inițiativa de introducere a punctelor gastronomice în circuitul turistic a avut sprijinul autorităților, însă procedurile de înființare au fost apreciate drept greoaie de către cei care doreau să deschidă un asemenea punct.

„Lucrăm de aproape cinci ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei şi sunt încântat că a fost făcut un pas înainte”, a declarat Ivan Pa­tzaicin, potrivit unui comunicat al asociației menționate.

În Deltă, funcţionează circa 20 de puncte de gastronomie locală acreditate. (C. Z.)