Procesiune cu icoana Prodromița
Icoana Maicii Domnului Prodromița și icoana Sfântului Ioan Gură de Aur de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală au fost purtate, sâmbătă seara, în procesiune, în jurul sfântului locaș. Soborul de preoți și credincioșii care au participat la procesiune au purtat în mâini sfinte icoane și au intonat cântări închinate Duminicii Ortodoxiei.
Procesiunea cu sfintele icoane s-a desfășurat după slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu, vicar-patriarhal, arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal în cadrul Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, precum şi pr. Ionuţ Dragomir, consilier patriarhal. La finalul slujbei de seară, credincioșii prezenți, după ce au primit câte o icoană a Duminicii Ortodoxiei, s-au alăturat soborului de slujitori în procesiunea desfășurată în jurul paraclisului din apropierea șantierului Catedralei Mântuirii Neamului. La final, părintele Paisie Teodorescu a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre tradiția Bisericii de a merge în procesiune cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei. „Această procesiune cu sfintele icoane nu este un lucru nou, nu este o inovație a Bisericii, ci este o tradiție la fel de veche ca și sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei, după cum vedem chiar în icoana acestei duminici, unde este prezentată icoana Maicii Domnului purtată în procesiune de cler și de credincioși în Bizanțul de altădată. Noi trebuie să păstrăm și să promovăm această tradiție la fiecare dintre bisericile noastre, ca semn al biruinței Ortodoxiei, al biruinței dreptei credințe asupra celor care luptau împotriva sfintelor icoane și asupra tuturor ereziilor. Trebuie să promovăm vechile tradiții și vechile învățături ortodoxe. Într-o lume în care predomină imagini de tot felul, icoana este o imagine sfântă, o imagine care poartă în ea mesajul mântuirii, poartă mesajul sfințeniei vieții și al bucuriei duhovnicești. Sfintele icoane ne cheamă la rugăciune, ne cheamă să îl urmăm pe Hristos”, a spus părintele vicar-patriarhal.
Odată cu cinstirea sfintelor icoane, în Duminica Ortodoxiei „sărbătorim și identitatea noastră de creștini ortodocși, de persoane botezate în numele Preasfintei Treimi care am primit harul Duhului Sfânt la Botez, pe care îl avem împreună lucrător pe calea mântuirii noastre. Este o sărbătoare a identității noastre spirituale. Credința noastră ortodoxă, alături de limba și de cultura românească reprezintă baza, fundamentul identității noastre ca popor. Iar astăzi, când noi trăim într-o lume globalizată, o lume secularizată și atât de agitată, o lume care încearcă să niveleze, să diminueze identitățile noastre spirituale, culturale, naționale chiar, suntem chemați să apărăm identitatea noastră creștin-ortodoxă, suntem chemați să promovăm simbolurile și valorile noastre spirituale pentru că nici un câștig pe care l-am avea noi în lumea aceasta trecătoare nu poate înlocui, nu poate suplini pierderea identității noastre spirituale”, a mai spus arhim. Paisie Teodorescu.
Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o copie după icoana originală aflată la Schitul Prodromu, din Sfântul Munte Athos, care a fost adusă aici în anul 2011. Alături de moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, icoana face parte din tezaurul duhovnicesc al sfântului locaș.